sunnuntai 25. tammikuuta 2015

VuoriHelena Waris: Vuori. Otava 2014.

Helena Wariksen Vuori on kertomus kaupungista, jossa ihmiset eivät ole sitä, miltä näyttävät. Tarinan päähenkilö Lif on nuori aikuinen, joka ei ole löytänyt vielä suuntaa elämälleen. Hän työskentelee oppaana kaupungin katakombeissa, kunnes eräänä päivänä saa potkut ja käskyn lähteä kiipeämään kaupungin keskellä kohoavalle vuorelle. Vuori ei ole mikä tahansa vuori: se on aina pilviverhon takana, kukaan ei ole koskaan kiivennyt sen huipulle eikä kukaan tiedä, miten korkea se on. Lif suhtautuu omituiseen käskyyn epäuskoisesti: eihän siinä ole mitään järkeä. Kohta koko kaupunki menee sekaisin, ja vuorelle kiipeäminenkin alkaa tuntua ihan hyvältä vaihtoehdolta. Lifin seuraan matkalle liittyy naapurin Arri, eivätkä he ole ainoita vuorelle pyrkijöitä.

Vuori oli ensimmäinen Helena Warikselta lukemani kirja, ja täytyy todeta, että varmasti tulen lukemaan muitakin hänen teoksiaan. Pidin Vuoresta kovasti: Lifistä ja Arrista ja heidän välisestään suhteesta, kaupungin kummallisista piirteistä, jotka alkoivat vähitellen selvitä, oudoista sivuhenkilöistä ja hotellista vuoren rinteellä. Tarinassa on monta mielikuvitusta kiehtovaa piirrettä. Pikkuhiljaa lukiessa, välillä ennen henkilöitä, välillä yhdessä heidän kanssaan, tajuaa, mikä tässä on taustalla. Ihan kauheasti en viitsi kirjan juonesta sanoa, koska ainakin minusta oli ihana lukea tarinaa tietämättä, mistä on kyse. (Pisteitä muuten myös takakansitekstille, välillä tuntuu että niissä ei joko kerrota mitään tai paljastetaan ihan kaikki: tässä on todella onnistunut, odotuksia herättävä takakansi!)

Ja täytyy mainita erikseen tarinan lopetus: pidin siitä kovasti. Paljon jätettiin avoimeksi, mutta samalla näytettiin vilahdus siitä, etteivät asiat ehkä olekaan niin huonosti, kuin lukija siihen saakka on kuvitellut. Jotain kirjan koukuttavuudesta kertoo se, että osallistun tällä kirjalla Kirjan vuoden lukuhaasteen kohtaan ”Kirja, jonka pystyt lukemaan päivässä”. Minulla meni yksi ilta, ja nukkumaanhan ei voinut ryhtyä ennen, kuin kirja oli luettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti