Hyviä lukukokemuksia, toivottavasti. Kiinnostusta luetusta kirjoittamiseen ja luetun pohtimiseen. Huomaan, miten paljon paremmin muistan ne kirjat, joista olen jaksanut tänne blogin puolelle kirjoittaa. Lukukokemustaan on joutunut, jos ei nyt aina analysoimaan niin vähintäänkin hieman pohtimaan. Muuten minun tulee edelleenkin kovin helposti vain siirryttyä seuraavaan kirjaan, ahmaistua seuraava tarina ilman, että pysähdyn välissä lainkaan miettimään, muistelemaan.
Joten vaikka aionkin olla armollinen itselleni lukemisen ja siitä kirjoittamisen suhteen, pyrin ihan oikeasti siihen, että kirjoittaisin lukemastani useammin. Edes lyhyesti, muutamalla lauseella, jättäisin jonkinlaisen muistijäljen itselleni siitä, mitä on tullut luettua.
Mainitsin tuossa viime vuotta käsittelevässä koonnissani, että aion myös tänä vuonna tavoitella vähintään yhden runokokoelman lukemista. Tarkennan tavoitetta hieman: teen sen ennen juhannusta. Onpahan ainakin aikaa korjausliikkeeseen, jos näyttää siltä, etten kevään puolella tähän tavoitteeseen pääse. Tänä vuonna haluaisin lukea myös sarjakuvia. Tämän asian kanssa aion ehkä vierailla pikkusiskon kirjahyllyllä: itsekin hänen hienoa valikoimaansa täydensin juuri joululahjan muodossa. Otan suosituksia vastaan näissä kummassakin itselleni oudossa genressä!
Lisäksi toinen tavoite, jota olen jo monta vuotta yrittänyt, on luetun tietokirjallisuuden kirjaaminen ylös. Opinnot alkavat olla ohi, joten jatkossa se tietokirjallisuuskin on ihan itse valittua - tähän saakka kun on aina tuntunut niin hassulta kirjoitella listalle koulukirjojen nimiä. Jonkin verran kun sitä ihan itse valittua tietokirjallisuuttakin tulee luettua.
Sonja tiivisti aika hyvin omiakin lukutavoitteita omassa tekstissään. "Kotimaista, maailmankirjallisuutta ja klassikoita" nyt vaan on aika hyvä tavoite. Muutamia hieman yksilöidympiä tavoitteitakin minulla on:
Täällä Pohjantähden alla osat 2 ja 3. Ensimmäisen osan luin toissa vuonna ja pidin siitä kovasti. Trilogian loppuun saattaminen on kuitenkin jäänyt, tänä vuonna haluaisin lukea sen loppuun.
Kotimainen nykykirjallisuus. Haluaisin lukea lisää ja enemmän uutta suomalaista kirjallisuutta. Kehuttuihin kotimaisiin tarttuminen yleensä kannattaa, mutta jotenkin se tuntuu olevan hirveän vaikeaa. Ensi vuonna haluaisin lukea ainakin Aki Ollikaisen Nälkävuoden ja Inka Nousiaisen Kirkkaat päivät ja ilta.
Maailmankirjallisuus: Vuonna 2014 en eksynyt länsimaiden ulkopuolelle, vuonna 2013 lukemani kirjallisuus oli joko suomalaista, amerikkalaista tai brittiläistä. Haluan todellakin laajentaa maailmankuvaani kirjallisuudenkin puolella! Ensinnäkin ihan jo Euroopan sisältä haluaisin tutustua enemmän itäisen Euroopan kirjallisuuteen. Balkanin alue, Unkari ja Romania kiinnostavat erityisesti. Haruki Murakami on vanha tuttu, ja häneltä on muutama suomennettu romaani lukematta - hänen seurassaa aion siis matkata Japania kohti. Aasialaista ja afrikkalaista kirjallisuutta on tullut luettua ihan hirveän vähän, enkä voi kyllä kauheasti kehuskella etelä-amerikkalaisen kirjallisuuden tuntemuksellakaan.
Klassikoista haluaisin vihdoin lukea Anna Kareninan, joka on odotellut hyllyssä jo useamman vuoden. Pohjantähden alla laskettaneen myös tähän klassikkokategoriaan. Sen verran tiiliskiviä nuo mainitut ovat, etten taida tähän muuta listata...
Sitten on tietenkin vielä sellainen osuus kuin oman hyllyn kirjat. En kuvittele lukevani ensi vuonna niitä kaikkia lukemattomia, mutta koska hyllyyn on kertynyt kasa sellaisia, joiden lukemista odotan kovasti, tuntuu vähän tyhmältä lykätä lukemista aina eteenpäin kirjastonkirjojen takia. Eli siis aion välillä keskittyä ihan vain jo hyllystä löytyviin kirjoihin. Erityisesti seuraavat kiinnostavat ja innostavat: Monika Fagerholmin Lola ylösalaisin, Jo Bakerin Longbournin talossa, Linn Ullmannin Aarteemme kallis, Ian McEwanin Makeannälkä, Ali Smithin Oli kerran kello nolla, Riikka Pulkkisen Vieras, Olga Tokarczukin Vaeltajat... Noin niin kuin alkuun.
Haasteisiin osallistun, jos siltä alkaa tuntua. Mutta täytyy tunnustaa, että niiden kanssa en koskaan ole ollut kovin hyvä, aina olen päätynyt lukemaan jotain ihan muuta.
Eiköhän tässä ole taas tarpeeksi suunnitelmia yhdelle (ja ehkä useammallekin vuodelle)? Muutetaan niitä, jos alkaa siltä tuntua.
Pari sarjakuvavinkkiä - näistä olen viime aikoina nauttinut todella paljon: Tiitu Takalon Minä, Mikko ja Annikki & JP Ahosen Perkeros. Molemmissa liikutaan Tampereen maisemissa. :) Anna Karenina on muuten minullakin tämän vuoden 'projektina'. Se on odottanut lukuvuoroaan kauan hyllyssäni, ja kesällä ajattelin viimein tarttua toimeen. :)
VastaaPoistaKiitos suosituksista! Täytyy tiirailla noita kirjastosta. Vähän itsekin suunnittelin että Karenina voisi olla sopiva "kesäprojekti".
PoistaRunosuosituksia en osaa antaa, mutta sarjakuvasuosituksia, joista luulen, että sinäkin pitäisit:
VastaaPoista-Persepolis 1 & 2 (sarjakuvaklassikko, en muista olitko peräti lukenutkin, mutta jos et ole, suosittelen ehdottomasti)
-Guy Delislen matkasarjakuvat (itse tykkäsin erityisesti Pjongjangista ja Jerusalemista, mutta kaikki ovat kyllä hyviä)
-mitä tahansa Alison Bechdelilta (muistelin, että sanoit Hautuukodin lukeneesi?)
-Aya - elämää Yop Cityssä (tähän on käsittääkseni tullut myös yksi tai kaksi jatko-osaa, mutta en ole varma onko suomennettu vasta kuin tämä yksi. Oli hyväntuulinen ja kiinnostava.)
-Blacksad-sarja (vähän erityyppistä, sellaista film noir -etsivämeininkiä, mutta hahmot ovat eläimiä. Mielettömän hienosti piirretty.)
-Fables-sarja. (Perinteiset satuhahmot sovitettuna yhteen yhteiseen tarinaan ja nykyaikaan. Niin ja aikuisille.)
-Jeanin elämää -sarja (Minä rakastan. Aika ranskalainen, ihmissuhteiluun keskittyvä sarja.)
Nämä tuli äkkiseltään mieleen. Lisäksi kotimaisista suosittelen mitä tahansa Pauli Kallion käsikirjoittamaa, erityisesti Kramppeja ja nyrjähdyksiä. Niin ja oletko huomannut, että klassikkokirjoista on sovitettu sarjakuviksi? (Esim. Dorian Grayn muotokuva, Jane Eyre ym.?). Myös Agatha Christien kirjoja on sovitettu sarjakuviksi. En ole ihan varma onko kumpiakaan suomennettu, mutta englanniksi löytyy kumpiakin ainakin Tampereen kirjastoista.
Kiitos sarjakuvasuosituksista!
VastaaPoistaHautuukoti tosiaan on tuttu, olen sen lukenut joskus kun olen ollut viikonloppukylässä siskon luona. Ja tiedän että sillä on ainakin Delisleä ja Fables -sarjaa, koska olen mielestäni jonain vuonna ostanut joululahjaksi niitä :) Ja jonkun tosi kivan näköisen ja kuuloisen ostin kyllä tänäkin vuonna, en vaan muista mikä se oli! Eli seuraavan kerran kun meen kylään niin teen vähän lainauksia. Tai ehkä voisi myös tutkailla sitä kirjaston sarjakuvahyllyä, yleensä vaan kuljen siitä ajatuksissani ohi...