lauantai 3. tammikuuta 2015

Menneen vuoden summailua

Jälleen kerran täytyy todeta, että olipa vähälukuinen vuosi. Pidin 2013 luettujen teosten määrää harvinaisen surkeana, mutta itse asiassa vuonna 2014 loppuun luettuja (ja blogiin tavalla tai toisella tuotuja) teoksia oli jopa kymmenen vähemmän. Vuonna 2014 luin (vain) 32 kirjaa, mukaanluettuna äänikirjat ja sarjakuvat. (Tästä voi nokkelana tehdä pienen laskutoimituksen ja saada vuoden 2013 tulokseksi 42 kirjaa.) Jos lukemiseni tahti laskee tätä tahtia, vuonna 2015 tulisin siis lukemaan 22 kirjaa. Huh. Pyrin parempaan. (Vertaukseksi voi ottaa blogin aloitusvuoden 2012, jolloin toin blogiin 60 kirjaa, ja muistan että tuona vuonna tuli luettua opiskelun puolesta myös paljon kirjoja ja näytelmiä, jotka eivät näkyneet blogissa ollenkaan. Viime sekä toissavuonna tuollaisia "näkymättömiä" luettuja kirjoja ja näytelmiä oli myös muutamia, mutta selkeästi vähemmän kuin vuonna 2012. Vaikka olisin laskenut mukaan kaikki vuonna 2014 lukemani teokset, olisi luettujen määrä silti jäänyt alle neljäänkymmeneen.)

Vuonna 2014 osallistuin vain yhteen haasteeseen, kesällä suoritettuun Oksan hyllyltä -blogin Rikoksen jäljillä -haasteeseen, jossa luettiin dekkareita ja muuta rikoskirjallisuutta. Luin haasteeseen seitsemän kirjaa, mutta kävi sillä tavalla hassusti, että ehdin haasteaikana blogata vain viidestä kirjasta. Suoritus oli mielestäni kuitenkin kohtuullinen siihen nähden, että kesällä lukemiseni olivat todella vähissä.

Syy kesän vähäiseen lukemiseen oli tämä: 


Tein kesällä kolmen kuukauden työharjoittelun Lontoossa. Itse työ vei paljon aikaani, mutta sen lisäksi pyrin tietoisesti viettämään mahdollisimman paljon aikaa kesästäni liikkeellä, out and about, ja näkemään ja kokemaan kaiken minkä suinkin vain jaksoin. Tämä verotti aika paljon lukuaikaa, mutta en ole asiasta ollenkaan harmissani.

Kesä ohjaili lukemisiani myös sillä tapaa, että halusin kesän aikana lukea vain Britanniaan sijoittuvia kirjoja. Luetuista 32:sta kirjasta 12 ovat brittiläisen kirjailijan kynästä. Lisäksi kaksi muuta sijoittuvat Lontooseen, vaikka kirjailija onkin alkuperältään jostakin muualta. Tylsän yllätyksettömästi toiseksi eniten tuli luettua yhdysvaltalaista kirjallisuutta, tätä yhteensä kymmenen kirjan verran. Vuoden alussa tein itselleni ties monettako kertaa lupauksen lukea enemmän kotimaista kirjallisuutta... Noh, jälleen kerran tuo lupaus toi aika laihoja tuloksia: luin (tai kuuntelin) yhteensä kolme kotimaista teosta. Muut maat ovat edustettuna lukemistossani yhden tai kahden kirjan verran per maa.

Vaikka tarkoitus on tehdä oma postaus vuoden 2015 lukusuunnitelmista, voin tässä yhteydessä sanoa jo tämän verran: taas lupaan yrittää lukea enemmän kotimaista. Lisäksi tarkoitus on lisätä enemmän maailmankirjallisuutta (ts. muuta kuin brittiläistä tai yhdysvaltalaista kirjallisuutta) vuoden luettaviin.

En halua valita vuoden 2014 luetuista mitään top kolmosta tai vitosta tai kymppiä, sillä kirjat ovat olleet keskenään niin erilaisia, että minusta tuntuisi todella hankalalta sanoa mikä olisi ehdoton ykkönen. Selkeitä kohokohtia olivat kuitenkin ainakin nämä kirjat:

Monta muutakin hienoa kirjaa ja uutta kirjailijatuttavuutta vuoteen toki mahtui. Nautin kovasti esimerkiksi kaikista lukemistani sarjakuvista, Knausgårdin muisteloiden kolmososasta, Robert Galbraithin (eli J.K. Rowlingin) dekkarista Käen kutsu, Lena Dunhamin esseekokoelmasta, Nicholas Carrin kriittisestä pohdinnasta suhteessa internetin käyttöön, sekä aivan huikean uuden tuttavuuden Iris Murdochin esikoisteoksesta. Muun muassa.

Sen sijaan ihan selkeitä pettymyksiä mahtui lukemisteni joukkoon vain kaksi. Odotin kovasti Charles Dickensin Kolean talon lukemista, mutta lukeminen tuntui sen verran tahmealta, että tahkosin kirjaa suunnilleen puolet vuodesta. Hetken mielijohteena kirjakaupasta Lontoossa mukaan tarttunut Sidney Chambers and The Perils of the Night ei myöskään aivan vakuuttanut.


Lisäksi on vielä mainittava edistyminen keväällä 2013 kokoamani TBR 100 -listan kanssa. Luin listalta laskujeni mukaan yhteensä 12 kirjaa vuonna 2014. Tosin en voi vetää aivan yhtä montaa kohtaa listalta suoritetuksi, sillä olen kirjannut moneen kohtaan listalleni useampia teoksia samalta kirjailijalta, tyyliin "kaikki mitä en ole tältä kirjailijalta vielä lukenut". Voi siis olla, että listan suorittamisessa menee kokonaisuudessaan aika kauan, mutta 12 kirjaa, eli kolmasosa koko vuoden luetuistani(!), on mielestäni aika hyvää edistymistä.

Kokonaisuudessaan olen aika tyytyväinen viime lukuvuoteeni, mikä on hiukan yllättävää, kun luettujen yhteenlaskettu määrä oli tosiaan aika vähäinen. Tarkoitus on palata vuoden 2015 suunnitelmiin joko huomenna tai alkuviikosta. Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

6 kommenttia:

 1. Minäkin luin menneenä vuonna vähemmän kuin monena aikaisempana - syynä opiskelu- ja työkiireet. Mutta ei se määrä, vaan laatu: kirjavuoteen mahtui todellisia kirjaelämyksiä, vaikka luin kiireen vastapainoksi välillä ihan tarkoituksella myös kepeää kirjallisuutta.

  Pari vuotta sitten haastoin itseni lukemaan enemmän maailmankirjallisuutta, ja silloin tulikin luettua kaikenlaista mielenkiintoista. Nyt olen kuitenkin taas luisunut normaaliin Suomi - Englanti - Pohjois-Amerikka -linjaani, eli ehkä olisi taas aika vähän laajentaa näkemystä. :)

  Hyvää kirjavuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä samaa sinulle Liisa!

   Minusta tuntuu myös, että silloin kun on kiirettä ja stressiä, luen mieluummin jotain "helppoa" ja kevyempää, joka vie mukaansa heti, niin että ajatukset eivät karkaile lukemisesta tekemättömiin asioihin. Ja ehkä minäkin olen tyytyväinen kirjavuoteeni siksi, että vaikka luettujen määrä jäikin pieneksi niin laatu korvasi määrän. :)

   Pitääpä katsella tämän vuoden lopussa taas kuinka käy luettujen maiden laajentamisen kanssa. Tosin tavoitehan ei välttämättä ole pelkästään tälle vuodelle vaan ylipäätään.

   Poista
 2. Onpa kiva kuulla, että Harper Leen kirja sai hyvän ja ymmärtävän lukijan ja kodin.

  Tein kanssa itse äsken koontia kirjavuodesta ja vähenemään päin on minunkin lukumääräni, ei tosin kovin dramaattisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minuun kirja tosiaan upposi yllättävänkin hyvin. Kiitos siis vielä kirjasta! :)

   Minun lukumääräni vähenemiset ovat tavallaan aika dramaatisia, (lähes puolet vähemmän luettuja kuin kaksi vuotta sitten) mutta kuten sanoin, vähäiselle lukemiselle oli ihan selkeitä ja konkreettisia syitä viime vuonna, niin en sinänsä ajattele asiasta juuri kummempia.

   Hienoa alkanutta kirjavuotta!

   Poista
 3. Tuo sun syysi vähäisempään lukemiseen on kyllä niin hyvä, että mielelläni itsekin samankaltaisen ottaisin :D Ja siis mielellään ilman tuota harjoittelu/työosiota, voisin vaan mennä kesäksi jonnekin kivaan paikkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei kyllä harmita vähälukuinen kesä yhtään. :) Ja tulihan sitä jonkun verran kuitenkin metrossa työmatkoilla luettua... Krooninen matkakuume täälläkin.

   Poista