keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Matkalukemista pt. 2 : Jennifer Egan

Egan, Jennifer: A Visit from the Goon Squad, 2011, Constable & Robinson

Matkalukeminen kuvattuna matkalaukun päällä, heh.
Kuten Anna huomautti edellisen tekstini kommenteissa, luen paljon englanniksi. Ei harmittanut yhtään, että loppui lukeminen kesken Pariisissa ja piti hyökkiä kirjakauppaan.

A Visit from the Goon Squad on usean kertojan tarina, joka kattaa usean vuosikymmenen kaaren. Henkilöitä on paljon, mutta kenties jonkinlaisena keskushenkilönä voisi nähdä Sashan, villin nuoruuden eläneen naisen, jonka suuri salaisuus on pakonomainen varastelu. Lisäksi hänen pomonsa, levy-yhtiötä johtava Bennie saa ison osan tässä hitusen sillisalaattimaisessa kirjassa. Hesarin haastattelussa viime talvelta kirjailija itse kuvaa teostaan konseptialbumiksi, jonka kaikki osat linkittyvät toisiinsa. Välillä linkkejä on vaikea nähdä. Luvun alusta saattaa kestää pitkäänkin, ennen kuin oivaltaa miten kulloinenkin kertoja liittyy mihinkään. Toisaalta lähes kaikki henkilöt ovat kiehtovia, ja lähes jokaiselle olisi suonut enemmänkin tilaa.

Mielestäni on kiinnostava idea, että kutakuinkin kaikki tarinan hahmot ovat jokseenkin nyrjähtäneitä; mukaan mahtuu rikollisia sekä muuten vaan elämässään harhapoluilla kulkeneita. Nautin siitä, että ääni on niillä joiden ajatusmaailma saattaa näyttää äkkiseltään itselleen kaukaiselta. Kaikkien panosta suuremmalle tarinalle en täysin ymmärtänyt, kuten esimerkiksi Sashan itsetuhoisen nuoruudenystävän. Sasha nousi  itselleni kiinnostavimmaksi hahmoksi, mutta silti en saanut juuri mitään lisää hänen hahmoonsa ystävän kuvauksesta. En myöskään nähnyt mitään erityistä tarvetta sinänsä ihan jännittävästi toteutetulle, yksinomaan powerpoint-slideista kootulle luvulle, ts. luku ei mielestäni tuonut mitään uutta sisältöä tarinaan, vaikka kokeiluna muoto toki olikin hauska.

En voi olla vertaamatta A Visit from the Goon Squadia muutamaa kuukautta aiemmin luettuun Adam Langerin Crossing Californiaan, joka on tällä hetkellä ehkä vuoden lempparikirjani. Ko. kirja on myös usean kertojan kudelma, mutta mielestäni yhtenäisempi. Hesarin haastattelu avasi minulle ehkä paremmin Eganin kirjan idean, eli tarkoitus ei välttämättä ollutkaan tehdä yhtenäistä teosta, jonka kaikki palaset loksahtavat yhteen, mutta valitettavasti huomasin kaipaavani yhtenäisyyttä.

Suurin kirjan hienous mielestäni oli jo mainittu hahmojen nyrjähtäneisyys. Oman painokseni takakansiteksti kuuluu näin:

"A Visit from the Goon Squad vividly captures the moments where lives interact, and where fortunes ebb and flow. Egan depicts with elegant prose and often heart-wrenching simplicity, the consequences for those who couldn't fake it during their wild youth - madness, suicide or prison - in this captivating, wryly humorous story of temptation and loss."

Vaikka voikin vaikuttaa siltä, että olen antanut aika kovaa kritiikkiä teosta kohtaan, haluaisin silti ehdottomasti lukea Egania lisää. Egan osaa luoda kiinnostavia ja keskenään erilaisia hahmoja sekä maailmoja. Loppupuoli kirjaa muistuttaa tulevaisuuskuvauksensa kanssa jo sci-fiä - hyvällä tavalla. (Paljon sanottu minulta.) Voisin siis hyvinkin kuvitella, että kirjailijan tuotanto on monipuolista. Ja vaikka A Visit from the Goon Squad vaikutti hivenen sekavalta romaanina, olisin voinut hyvinkin niellä sen hyväksyvämmin, jos olisin kuvitellut alusta lähtien lukevani novellikokoelmaa.

Aivan äskettäin kirjan on lukenut myös Sanna Luettua-blogissa, ja hän on myös listannut muita kirjan lukeneita. Ilmeisesti kirjan suomennos on ilmestynyt melko vastikään.

3 kommenttia:

 1. Aika samaa mielä minäkin olin. Aika sekava kirja, ja powerpoint-luku oli ihan kivan erilainen mutta ei tuonut tarinaan oikein mitään uutta minustakaan. Kyllä tämän kuitenkin ihan mielellään luki ;).

  VastaaPoista
 2. Minulla on tämä kesken (suomeksi), mutta pidän ainakin alusta tosi paljon!

  Heitin teille haasteen blogissani, johon viitsiessänne voitte vastata molemmat tai jompikumpi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, yhteisvastaus on työn alla. :)

   Ja alku oli kyllä mahtava. Ekan luvun jälkeen sanoin eräälle ystävälle, että "tiedän jo nyt, että tämä kirja on loistava". Valitettavasti en ehkä ollut kuitenkaan samaa mieltä, kun olin päässyt loppuun asti, mutta kuten Sanna yläpuolella sanoo "kyllä tämän kuitenkin ihan mielellään luki".

   Poista