lauantai 26. toukokuuta 2012

Dan Rhodes: Pieni valkoinen auto

Kuva Sammakon sivuilta.

Dan Rhodes: Pieni valkoinen auto (Alkuteos The Little White Car 2004) Suomennos Elina Koskelin. Sammakko 2006.

Dan Rhodesin (tosin alun perin nimellä Danuta de Rhodes julkaistu) Pieni valkoinen auto oli mukaansatempaava lukukokemus. Rakastan tarinoita, joissa sattumanvaraisilta ja jopa absurdeilta tuntuvat tapahtumat seuraavat toisiaan muodostaen kuitenkin täysin loogisen kokonaisuuden. Sellaisen, että vaikka koko ajan miettii että tämä on ihan hullua, tuntuu silti etteivät tapahtumat voisi edetä millään muulla tavalla. Sellaisen kirjan juonen selostaminen on myös jokseenkin mahdotonta. Suosittelen lukemaan itse.

Yritän kuitenkin sanoa kirjasta jotakin. Pieni valkoinen auto kertoo, mitä prinsessa Dianan kolarissa oikeasti tapahtui. Se muistuttaa, miten pienillä sattumuksilla ja huonoilla päätöksillä voi olla maailmanlaajuisia seurauksia. Kirjan henkilöt ovat outoja ja kiehtovia. Päähenkilö Veronique on heistä ehkä kaikkein normaalein, ja hänkin ehtii muutaman päivän sisällä syyllistyä useisiin rikoksiin ja pyrkii mm. hankkiutumaan pala palalta eroon kokonaisesta autosta. Ihmiset hänen ympärillään ovat vieläkin omalaatuisempia, ja vaikka kaikilla on omat ongelmansa ja pakkomielteensä, kirjassa on kuitenkin kyse ystävyydestä ja rakkaudesta. Ystävyys on kaiken ylittävä voima, ja ystävän eteen ollaan valmiit tekemään mitä vain. Rakkaus näyttäytyy huomattavasti arkipäiväisempänä ja kestämättömämpänä.

Vaikka suurimmaksi osaksi kirjan tapahtumat etenevät suoraviivaisesti eteenpäin, välillä kerrotaan tarinoita henkilöiden menneisyydestä. Nämäkin tarinat kuitenkin aina liittyvät pääjuoneen - selittävät että miksi asiat nyt ovat kuten ovat. Lempikohtiani kirjassa ovatkin tarina Veroniquen ja englantilaisen lääkärin suhteesta ja tarina Thierry-sedästä, joista jälkimmäinen esittelee kirjan melankolisempaa puolta.

Pieni valkoinen auto on hilpeä lukukokemus. Se sopii täydellisesti kesäisen päivän piristeeksi. Itse aion etsiä käsiini lisää Rhodesia ja tarkistaa, löytyykö muista kirjoista lisää tätä hieman vinksahtanutta tarinankerrontaa.  

Pienestä valkoisesta autosta on kirjoitettu ainakin blogissa Kirjanurkkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti