tiistai 20. maaliskuuta 2012

Rakkautta Karachissa


Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä (Kartography, 2002). Suomentanut Kristiina Drews. Gummerus 2011.


Mitä sanoa kirjasta, johon on uponnut kokonaan, jonka jokaista hahmoa on rakastanut, jonka maailma on värikäs ja rikas ja outo (mutta samalla tuttu)? Oikeastaan haluaisi vain kulkea ympäriinsä ja huutaa kaikille ”Tässä on ihana kirja!”

Kartanpiirtäjä on toinen Kamila Shamsielta lukemani kirja. Pidin Poltetuista varjoistakin, mutta en tässä mittakaavassa. Kartanpiirtäjää ei olisi tahtonut laskea käsistään hetkeksikään. Luennoille lähteminen ärsytti, koska kirja oli jätettävä hetkeksi rauhaan. (En muista mistä niillä luennoilla puhuttiin, sillä mietin koko ajan kirjan tapahtumia. Yhtä hyvin olisin siis voinut olla kotona lukemassa!)

Mistä Kartanpiirtäjässä sitten on kyse? Rakkaudesta, tietenkin, niin kuin kaikissa parhaissa tarinoissa. Surumielisestä rakkaudesta, rakkaudesta josta ei voi olla varma, kestääkö se sittenkään kaiken. Mutta kyse ei ole pelkästään romanttisesta rakkaudesta, vaan rakkaudesta ystäviin, perheeseen, muistoihin, lapsuuteen, haaveisiin, mahdollisuuksin sekä tietenkin rakkaudesta kaupunkiin. Rakkaus Karachiin paistaa kirjassa kaiken takana. Se on monimutkainen ja välillä vaarallinenkin kaupunki, joka ei irrota otettaan niistäkään, jotka yrittävät pysyä siitä erossa.

Kirjan kertoja, Raheen, kertoo oman tarinansa ja parhaan ystävänsä Karimin tarinan, ja nämä kaksi tarinaa ovat yksi. ”Jos minä en olisi minä, sinä et olisi sinä”, on lainaus, joka on nostettu kirjan takakanteenkin, ja se kertoo näiden kahden suhteesta paljon. Kaikki mitä he tekevät, vaikuttaa väistämättä toiseen, silloinkin kun he ovat erossa. Jo tarinan alussa, kun he ovat lapsia, ymmärtää vaistomaisesti, että nämä kaksi ihmistä kuuluvat yhteen. Että he eivät ole kokonaisia ollessaan yksin.

Raheenin ja Karimin tarinan lisäksi kyse on myös heidän vanhempiensa tarinasta, joka väistämättä vaikuttaa heihinkin, ja Pakistanin valtion tarinasta, joka vaikuttaa taustalta kaikkeen (tarinasta toki saa enemmän irti, jos tuntee Pakistanin historiaa edes jonkin verran). Rakastan sitä, miten Kartanpiirtäjässä kaikki kietoutuu kaikkeen.

En lähde erittelemään tässä juonta tarkemmin, suosittelen ottamaan itse selvää. Muita mielipiteitä kirjasta löytyy ainakin seuraavista blogeista:

Kaikille lukijoille hurjasti tervetuloa!

4 kommenttia:

  1. Täysin uusi tuttavuus minulle tämä Kamila Shamsie, mutta ilmeisesti tutustumisen arvoinen. En näin äkkiseltään muista myöskään lukeneeni yhtään kirjaa, joka sijoittuu Pakistaniin, joten sikälikin voisi olla kiinnostavaa tarttua tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon yrittäny viime aikoina löytää just sellasta kirjallisuutta, jonka tapahtumat sijoittuis paikkoihin, joista ei juuri mitään tiedä - ja vaihdoin tässä viikko pari sitten yliopistolla maantieteen lehtorimme kanssa kirjavinkkejä just sellaisista kirjoista :)

      Poista
    2. Tää kiinnostaa! Onko sulla luvussa jo niitä kirjoja? Haluutko jakaa mitä se vinkkas?

      Poista
  2. Kirjastosta viimeks otin mukaan Lähi-Idän suuntaan sijoittuvia kirjoja. Enemmän taisi kyllä olla kyse siitä, että minä ja ystäväni vinkkasimme lehtorille kirjoista. Mutta ainakin hän suositteli jotain kiinalaisia dekkareita, niissä kuitenkin ilmeisesti kuvataan aika paljon arkielämääkin. Mutta vinkkaan kunhan kerkeävät lukuvuoroon!

    VastaaPoista