perjantai 3. toukokuuta 2013

Yksitoistaisia

Haasteisiin vastaaminen ottaa meiltä yleensä aikansa - pitää sopia, että jaetaanko kysymyksiä jotenkin vai vastaako kumpikin kaikkiin, koskas sitten ehtisikään vastata jne. Tässä postauksessa kummankin vastaukset sekä Mari A:n että Marjan antamiin haasteisiin (kiitos haasteista!). Kummassakin tapauksessa on kyse 11 kysymyksen haasteesta, jonka säännöt kuuluvat seuraavasti: 

Haasteen tarkoitus on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan heitä, joilla on alle 200 lukijaa. Säännöt ovat tässä:

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun tulee keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Heidän pitää valita 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.


Tällä kertaa taidamme kuitenkin kertoa vain yhteen kertaan 11 asiaa itsestämme, mutta molempien kysymyksiin toki vastaamme. Lisäksi haaste on jo kiertänyt niin monta blogia, että taidamme tällä kertaa jättää haasteen laittamisen eteenpäin. 


11 asiaa Annasta

1. Olen kotoisin maatilalta mutta en osaa ajaa traktoria.
2. Teetän digikuvista paperiversiot säännöllisesti ja liimaan kuvat albumiin. Minusta se on ihan hirveän hauskaa puuhaa, ja kirjoitan myös albumeihin tekstit. Ainoa oikea albumi on sellainen, jossa kuvat saa teipata juuri haluamaansa kohtaan. Ei mitään taskullisia siis minulle, kiitos! Viimeksi tänään lähti pino kuvia tilaukseen.
3. Olen ollut kaksi kertaa interraililla, 21- ja 25- vuotiaana. Kummallakin kerralla nukuttiin useita öitä yöjunissa istualtaan. Jälkimmäisellä reissulla totesin olevani touhuun ihan liian vanha, polvia alkoi särkeä jo parin tunnin yöunien jälkeen!
4. Sain viime syntymäpäivänäni lahjaksi 18 kiloa painavan puutarhatontun, eikä meillä ole edes parveketta. Olen silti sitä mieltä, että ihan mahtava lahja!
5. Haaveilen matonkudonnasta.
6. Olen uskomattoman epäjärjestelmällinen. Välillä jään hämmentyneenä seuraamaan järjestelmällisen äitini toimia ja toivomaan, että minäkin osaisin tuosta noin vaan laittaa tavarat paikoilleen.
7. Epäjärjestelmällisyyteni tosin ulottuu vain fyysiseen ympäristööni - näkisittepä valokuvakansioideni ja tiedostojeni järjestyksen, excel-taulukoista puhumattakaan.
8. Asioiden suunnitteleminen on mahtavaa, kuten myös aikataulujen laatiminen. Säännöllisin ajoin käyn esimerkiksi opintojeni tilan läpi, kertaan että mitä tenttejä teen milloinkin ja mitkä opinnot ehkä vielä mahtuisivat tutkintoon. Asioiden järjestäminen saa minut tuntemaan, että hallitsen niitä. 
9. Lapsena minusta oli käsittämätön ajatus, että joku ihminen oikeasti asuu kerrostaloissa. Nyt olen asunut kerrostalossa (ja kaupungissa) kolme ja puoli vuotta, ja olen edelleen vähän samaa mieltä. 
10. Rakastan juhlia, etenkin jos saan itse järjestää ne. Sukujuhlat ja kotibileet ovat parhaita. 
11. Olen todella huono ostamaan vaatteita. En osta mitään, mitä en todella rakasta, minkä seurauksena en osta juuri koskaan mitään. Alkuviikosta sain vihdoin hankittua tennarit, kun olin ensin koko viime syksyn ja tämän kevään kulkenut kumisaappaissa kenkien puutteessa.11 asiaa Sonjasta

1. Suhtaudun vähän epäluuloisesti ja pelokkaasti julkisen blogin pitämiseen. Siksi harvoin jaan itsestäni muuta kuin lukemani kirjat, eikä minulla ole edes profiilikuvaa.
2. Olen tietoinen, että persoona ja persoonallisuus tekevät blogista kiinnostava(mma)n, joten epäluuloni voi estää blogia saamasta lukijoita. Tykkään toki siitä, että ihmiset käyvät lukemassa ja kommentoimassa kirjoituksiamme.
3. No okei, olen 27-vuotias päätoiminen opiskelija, toinen jalka työelämässä.
4. Asun Suomen mittakaavassa suurehkossa kaupungissa, mutta kotoisin olen Itä-Suomesta.
5. Eniten kesässä odotan sitä, että pääsen laittamaan parvekkeen kesäkuntoon - kukkia ja pöytäliina. Ihan pian tämän saa jo tehdä. Lisäksi odotan mökkeilyä Saimaalla.
6. Lapsena pelkäsin kaikkea. Erityisesti syöpää ja murtovarkaita. Suunnittelin jatkuvasti mitä tekisin erilaisissa uhkaavissa katastrofitilanteissa. Teen nykyisin samaa. Suuressa luentosalissa tai ruokalassa mietin mahdolliset pakoreitit ja pyrin istumaan niin, että näen mitä tapahtuu.
7. Taidan olla aika neuroottinen.
8. Pelkään myös lentämistä. Ennen lentoa juon oluen, siiderin tai lasin viiniä turruttaakseni itseäni ja silti itken nousun ajan ja puristan käsinojia. Lopulta olen kuitenkin aina sitä mieltä, että "eihän tämä nyt niin kamalaa ollutkaan". Alan kuitenkin jännittää lentämistä jo useita viikkoja ennen matkaa, ihan joka kerta.
9. Kissat ovat hurmaavinta maailmassa.
10. Haluaisin osata soittaa saksofonia.
11. Olin seitsemäntoista, kun söin punajuurta ensimmäistä ja ainakin toistaiseksi viimeistä kertaa elämässäni.

Mari A:n kysymykset

1. Paras kotimainen tv-ohjelma?
Anna: Vähän noloa, mutta en meinaa keksiä mitään. Hyvistä ja huonoista uutisista tykkään, koska Miika Nousiainen on niin ihana.

Sonja: Tykkäsin joskus pari vuotta sitten sellaisesta sarjasta, joka kertoi fiktiivisistä YLEn tv-uutisten toimittajista joskus 70-luvulla. Olen jo unohtanut sarjan nimen, enkä muistanut katsoakaan sitä kuin puoliväliin, mutta tykkäsin retroilusta.

2. Lempivuodenaikasi?

Anna: Kevät, koska yhtäkkiä koko maailma räjähtää ja ensimmäinen aurinkoinen päivä laittaa koko maan sekaisin. Ja kesä on vielä edessä, siitä voi haaveilla.

Sonja: Kesä.

3. Leikitään neljän tähden illallista: mitä tarjoat (alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka)?

Anna: En osaa näin yhtäkkiä sanoa: taatusti miettisin asiaa vaikka kuinka kauan, lukisin kasan keittokirjoja ja tekisin jotain, mitä en ole koskaan ennen tehnyt. Jälkiruokaan panostaisin erityisesti.

Sonja: Olen huono ja mielikuvitukseton kokki ja koko menun suunnittelu ja valmistaminen olisi ehkä painajainen nro 1. En todella osaa sanoa...:)


4. Mihin tosi-tv-ohjelmaan ottaisit osaa: firma, farmi vai BB? Miksi?

Anna: Farmia olisi hauska kokeilla, jos ei tarvitsisi mennä telkkariin.

Sonja: Kahta ensimmäistä en tunne, mutta farmilla olisi varmaan eläimiä. Se siis.

5. Liikutko julkisilla vai omalla?

Anna: Enimmäkseen jaloilla, kaupungista pois suuntautuvat suunnan mukaan julkisilla tai omalla. Reissatessa paras on juna!

Sonja: Julkisilla, omaa ei ole.

6. Kun menet ulos syömään, mihin menet yleisimmin?

Anna: Jäätelölle!

Sonja: Pyrin yleensä vaihtelemaan paikkaa. Useimmin valitsen jonkun kohtuuhintaisen, mieluiten ei-ketjuravintolan.

7. Mitä asioita haluaisit elämässäsi ehdottomasti vielä tehdä?

Anna: Kaiken. Haaveilen lapsista ja maalaistalosta, mutta myös maaimanvalloituksesta ja kirjan kirjoittamisesta. 

Sonja: Matkustella paljon lisää. Epätoivo iskee, kun ei ole rahaa unelmansa toteuttamiseen.

8. CM vai Prisma?

Anna: CM, koska mun kotipaikkakunnalla k-kauppa oli kaupungin oikealla laidalla. K-ketjusta siis löydän asiat, muualta en. 

Sonja: Välttelen molempia parhaani mukaan.

9. Cokis vai Pepsi?

Anna: Cokis ehdottomasti. Kaikki halpiskolatkin on parempaa kuin pepsi.

Sonja: Mä en huomaa mitään eroa näissä.

10. Pärjäätkö Ruotsissa ruotsilla?

Anna: Riippuu tilanteesta. Sujuvasti luen, mutta puhuessa valitsen englannin.

Sonja: En valitettavasti. Ruotsia en ole käyttänyt lukion jälkeen.  

11. Millä kielellä pärjäät Virossa? 

 Anna: Kyllä englannin täälläkin valitsisin. Rakenteellisesti tunnen aika hyvin viron perusteet, mutta sanastoa en osaa lainkaan.

Sonja: Olen jopa joskus opiskellut viroa, mutta unohtanut kaiken. Enkä edes päässyt kovin pitkälle. Eli englannilla varmaan mennään.


Marjan kysymykset

1. Oletko koskaan asunut muualla kuin Suomessa ja/tai haluaisitko tulevaisuudessa?
Anna: En ole, ja vaikka tavallaan olisi hauska kokeilla, en voisi kuvitella itseäni ulkomaille. Mulla on varpaat liian tiukasti kiinni tämän maan mullassa.

Sonja: Olen asunut Ranskassa. Hassua, että noin kaksitoistavuotiaasta saakka olen ajatellut, että aikuisena muutan ulkomaille, mutta kaikenlaisia esteitä ja hidasteita tuli tielle ja nyt tuntuu jo vähän liian myöhäiseltä. Tai ei kai mikään myöhäistä ole. Sanotaan, että haaveksin ulkomaille muuttamisesta kaiken aikaa, mutta viihdyn Suomessakin ja nykyisessä elämäntilanteessani. En välttämättä haluaisi muuttaa pysyvästi pois, mutta haluaisin katsella maailmaa taas uudesta näkövinkkelistä.

2. Käytkö mieluummin suihkussa aamulla vai illalla?
Anna: Illalla! Ihana sujahtaa peiton alle puhtosena, ja aamusuihkussa tulee aina vaan kylmä (tosin meidän suihkussa tulee kolme neljäsosaa vuodesta kylmä joka tapauksessa).

Sonja: Molemmat käy, mutta useimmiten käyn aamulla.

3. Lempibiisisi tällä hetkellä?
Anna: En oikeastaan kuuntele musiikkia (paitsi kävellessäni), vaikea sanoa.

Sonja: Minä taas kuuntelen paljonkin musiikkia, joten siksi tähän on yhtä lailla mahdoton vastata. Miten valita vain yksi kappale?

4. Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa itse?
Anna: Niin monen kirjan kohdalla on tuntunut tältä! Ali Smithin Satunnaisen tai Yann Martelin Piin elämän tai Ursula K. LeGuinin Sanan mahdin tai...

Sonja: Simone de Beauvoirin Mandariinit, aina vaan. Tosin en elänyt Pariisissa toisen maailmansodan aikaan, joten en ihan tiedä miten olisin voinut kirjoittaa kyseisen kirjan, joka perustuu todellisiin tapahtumiin ja ihmisiin. Mutta ei kai tässä realistista vastausta tarvitse antaakaan. :)

5. Mistä pidät itsessäsi eniten?
Anna: Siitä että olen niin kiltti. Kyvystä nauraa itselleni. Ja siitä että oon fiksu :)

Sonja: Olen avoin ja avarakatseinen, en tuomitse.

6. Onko sinulla sisaruksia?
Anna: Juu, pikkusisko ja -veli.

Sonja: On, kaksi.

7. Kenen julkisuuden henkilön elämää haluaisit elää yhden päivän ajan jos se olisi mahdollista?
Anna: Jonkun todella vaikutusvaltaisen. Haluaisin tietää, miltä tuntuu tehdä koko maailmaan vaikuttavia päätöksiä. Ehkä sen stressin rinnalla omat ongelmat tuntuisi vähäpäitöisiltä...

Sonja: Jonkun sikarikkaan. Ihan vain siitä ilosta, että haluaisin tietää meneekö valtavan omaisuuden ja julkisuuden myötä kosketus niin sanottuun todellisuuteen, syntyykö illuusio siitä, että elämän realiteetit eivät koske itseä.

8. Onko sinulla lemmikkejä? Mitä?
Anna: Ei ole eikä tulekaan ainakaan lähiaikoina. Koiran ehkä joskus haluaisin, sitten kun olisi oma piha mihin sen päästää vapaaksi.

Sonja: On, kissa. Tosin kissani asuu vanhemmillani, sillä kun muutin pois kotoa, se oli tottunut siihen, että se pääsi ulkoilemaan omakotitalon pihalla. Olisi ollut julmaa muuttaa se ahtaaseen kerrostaloasuntoon, missä siltä olisi riistetty ulkoilumahdollisuus. Nykyisin kissani on leppoisa vanhus, jota käyn katsomassa aina kuin mahdollista.

9. Lempimatkakohteesi?

Anna: Italia, ja etenkin Venetsia. Mietin juuri, että olen ollut Venetsiassa yhteensä viikon, enkä koskaan ole käynyt missään nähtävyydessä sisällä. Olen vain vaeltanut ympäri kaupunkia, ihmetellyt, syönyt jäätelöä ja istahtanut alas kirjoittamaan päiväkirjaa.

Sonja: Lontoo, Moskova, Pietari, Pariisi. Olen kaupunkimatkailija, mutta nyt haaveilen patikointimatkasta Irlantiin tai Skotlantiin. Lisäksi olisi ihana mennä jonnekin Euroopan ulkopuolelle. Uusi-Seelanti tai Australia olisi huikea.

10. Mitkä kolme kirjaa ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Anna: Paksuus olisi varmaan yksi tärkeä kriteeri, että kestäisivät pitkään. Mielellään myös sellaisia kirjoja, joihin voisi palata uudelleen ja uudelleen (jos aution saaren vierailu kestäisi pitkään). Nyt hyllyssä odottaa ainakin Anna Karenina, niin se voisi olla yksi.

Sonja: Vaikea. Joku massiivinen historiakirja voisi olla hyvä, kun periaatteessa tykkään niistä, mutta en ikinä jaksa keskittyä. Sanotaan vaikka, että joku Eric Hobsbawmin kirja. Lisäksi pitäisi olla joku kevyt lomakirja. Pekka suositteli minulle Tom Perrottaa, ehkä autio saari olisi hyvä paikka aloittaa kokeilu. Kolmanneksi voisin ottaa tyhjän muistikirjan, johon kirjoittaisin aution saaren muistelmia.


11. Onko sinulla jotain erityistaitoja?
Anna: Olen tosi hyvä parsimaan sukkia. 

Sonja. Ei valitettavasti.

4 kommenttia:

 1. Sonja, sinulle ei sitten taida Moskovassa maistua borsch-keitto. Onneksi täältä saa myös muuta ruokaa :)

  Lentäminen ei ole minunkaan mielestäni ollenkaan mukavaa 8ihan itkuun saakka en kyllä pääse, mutta rohkaisuryyppy on paikallaan) ja haaveilenkin hitaasta junamatkasta Eurooppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, nytpä huomasinkin valehdelleeni, unohdin jotenkin, että borsch-keitto on tosiaan tehty punajuurista! Borsch-keittoa olen syönyt kahdesti elämässäni - kerran ala-asteella ja kerran parikymppisenä kun ystäväni venäläinen äiti valmisti sitä, enkä kehdannut sanoa, että mieluummin söisin pieniä kiviä. Menihän se alas, kun en pureksinut yhtään. Uskon, että borsch on monille herkku, mutta punajuuri on minulle kammotus jostain syystä.

   Muistan Moskovan kasvisyöjän paratiisina. En ole ehkä missään maassa saanut upeampia makuelämyksiä kuin Venäjällä (borsch-keittoon en koskenut). Nam!

   Hidas junamatka Euroopassa olisi upea. Vuosikausia olen haaveksinut junamatkasta Itä-Euroopan läpi Kroatiaan. Ehkä jonain päivänä vielä toteutan.:)

   Poista
 2. Kiva kun jaksoitte vastata näin pitkästi!

  VastaaPoista