keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ulkoministeriö - Diplomaattisia merkintöjä 2

Blain & Lanzac: Ulkoministeriö - Diplomaattisia merkintöjä 2
WSOY 2013
Suomennos: Saara Pääkkönen
(Quai d'Orsay - chroniques diplomatiques, tome 2, 2011)

Luin Ulkoministeriön ensimmäisen osan luettujen luetteloinnin mukaan vuonna 2013, mutta täytyy myöntää, että koska en kirjasta kirjoittanut mitään blogiin, en siitä myöskään paljoa muista. Taisin kuitenkin pitää aika paljon, sillä kun törmäsin tähän kakkososaan kirjastossa, en oikeastaan edes harkinnut, kun nappasin sen mukaani.

Päätähuimaavan laadukkaita kuvia onnistun blogiin näköjään räpsimään....
Ulkoministeriön pääosassa on näennäisesti Arthur Vlaminck, ulkoministerin puheenkirjoittaja. Vlaminck on sivustatarkkailija, joka jää ulkoministeri Alexandre Taillard de Vormsin vauhdikkaan persoonan varjoon. Sarjakuva koostuu episodeista, joissa matkustetaan ympäri maailmaa ja koetetaan ratkoa USA:n ja Luusdemin diplomaattista kriisiä, joka kovasti muistuttaa jonkin vuoden takaista, surullisenkuuluisaa joukkotuhoaseiden etsintää Irakista.

Kirjassa korostuu kiire ja ulkoministeriön työn hektisyys. Oikeastaan ainoat hetket, joissa Arthurin persoona tai yksityiselämä tulevat mukaan millään tavalla, ovat tilanteet, joissa tämä yrittää työnsä ohella tavata mystiseksi jäävää kaunotarta Marlenea. Kohtaamiset jäävät lyhyiksi ja yrityksiksi, mikä korostaa vaikutelmaa siitä, että työ on ulkoministeriössä sama kuin elämä. Ainakin Luusdemin kriisin aikaan.

Myös piirrostyyli korostaa vauhtia ja dynamiikkaa kaikkine "VLAM" -tehosteineen. Suuri osa sarjakuvan komiikasta perustuu tälle vauhdin kuvaamiselle, sekä tietysti de Vormsin pään höyryämiselle ja sarville, jotka tälle kasvavat tämän hermostuessa. Yhdeksi lempiruudukseni nousi tämä toistuva kuva, jossa ulkoministeriön työntekijät juoksevat rappuset alas saadessaan jotain tärkeää tietoa, joka pitää viedä eteenpäin:

Tällä kertaa tarkoituksellisen heikko kuvanlaatu

Myös esimerkiksi Norkku on kirjoittanut tästä sarjakuvasta.

4 kommenttia:

 1. Olen ainakin kerran pyöritellyt tätä käsissäni kirjastossa, mutten kuitenkaan lainannut. Varmaan pitäisi, sillä albumi vaikuttaa mainiolta. Näin eduskuntavaalien alla tästä saisi tuntumaa kansainväliseen politiikkaan. :) Sinänsä aika erikoisen tuntuinen aihe sarjakuvaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hyvä. :) Käsittääkseni perustuu tositapahtumiin ja de Vormsin hahmon esikuvana on ilmeisesti Dominique de Villepin, Ranskan entinen pääministeri. (Tämän googlattuani aloin myös miettiä, että näinköhän erehdyin kirjoittaessani, että de Vorms olisi sarjakuvassa ulkoministeri... Jotenkin ymmärsin niin, mutta en ole varma, että sanottiinko asia suoraan vai oletinko vain... Äh.)

   Poista
  2. Voi näitä aamuaivoja! Jos kirjan nimi on "Ulkoministeriö", niin voisi sitä ehkä sitten ajatella, että kyseessä on todellakin ulkoministeri! Jotenkin heitti nyt vain hämmennystä kehiin se, että esikuva on ollut pääministeri.... Täytynee mennä takaisin nukkumaan. :D

   Poista
 2. DreamHost is definitely the best website hosting provider with plans for all of your hosting requirments.

  VastaaPoista