keskiviikko 18. helmikuuta 2015

1Q84 osa 3Haruki Murakami: 1Q84 osa 3 (Alkuteos 2010) Suom. Aleksi Milonoff. Tammi 2013.

Kirjoitin 1Q84 kahdesta ensimmäisestä osasta hyvin innostuneesti jokin aika sitten. Kolmas osa lunasti kaikki lupaukset: rakastin koko tätä tarinaa. En yhtään ihmettele, että kirjabloggaajat äänestivät tämän vuoden 2013 parhaaksi käännetyksi kaunokirjaksi. 1Q84 nousi kyllä lempikirjojeni (pitkälle) listalle.

Ihan kauheasti en viitsi tästä kolmannesta osasta sanoa, koska yleensäkin viimeisistä osista on vaikea puhua paljastamatta tärkeitä asioita edellisistä. Yksi suurimmista eroista kahteen edelliseen osaa on, että Tengon ja Aomamen rinnalle saadaan kolmas näkökulma: osa luvuista kertoo tapahtumista Ushikawan, aiemmissa osissa esitellyn salapoliisin, näkökulmasta. Tämä on onnistunut valinta, sillä suuren osan ajasta Tengo ja Aomame ovat tietämättömiä kaikesta siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu.

Tarinan lopussa paljon jää auki, mutta kuten taisin jo tänä vuonna eräästä toisesta kirjasta kirjoittaessani sanoa, pidän sopivasti avoimista lopuista. Siitä, että kaikkea ei selitetä, etten tiedä tarkkaan mitä henkilöille jatkossa tapahtuu, mutta saan siitä pienen aavistuksen. Että minulle jää tunne siitä, että näitä henkilöitä ei jätetty heitteille, vaan heillä on suunta johon jatkaa.

Mutta mitäpä minä vielä sanoisin? Ehkä sen, että 1Q84 oli minulle täydellinen kirja. Vähän jännittää seuraavien Murakamien lukeminen, koska eiväthän ne vain voi olla yhtä hyviä. (Enkä silti voi jättää niitä lukematta.)

2 kommenttia:

  1. Ihanaa lukea 1Q84:sta, siitä tuli minulle hyvin rakas kun sitä luin. Ja sen jälkeen Murakamien lukeminen on tuntunut vaikealta, sillä eihän niistä mikään voi olla kuin tämä, tosiaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ehkä pitänyt lukea kaikki ilmestyneet pois alta ennen tätä - olisi saanut nauttia niistä ennen kuin tämä asettui vertailupohjaksi... Mutta kyllähän nekin pakko on lukea, suomennetuista Norwegian Wood ja Värittömän miehen vaellusvuodet on lukematta.

      Poista