tiistai 15. huhtikuuta 2014

Turtschaninoff: AnachéMaria Turtschaninoff: Anaché (Alkuteos Anaché. Myter från akkade. 2012.) Suom. Marja Kyrö. Tammi 2012. 

Olen arkaillut tästä kirjasta kirjoittamista. En tiedä mitä sanoisin, jotta osaisin välittää kaiken sen mitä tätä lukiessani ja lukemistani pohtiessani koin ja koen. Lyhyesti sanottuna: Anaché on tähän mennessä ollut lukuvuoteni kohokohta. Parasta oli ehkä se, että kirja oli täysi yllätys. Minulla oli vain hämärä mielikuva siitä, että olen lukenut joskus Turstchaninoffin Helsingin alla ja pitänyt siitä. Kolusin taas kirjastossa nuorten hyllyjä ja Anaché päätyi kirjastokassiin. Se sai odottaa vuoroaan aika pitkään, sillä sen edelle päätyi mm. se kasa amerikkalaista nuorten dystopiaa.

Mutta voi! Jo ensi sivuilta tiesin lukevani jotakin poikkeuksellista. Rakastin kieltä ja rakastin tuota karua, armotonta maailmaa jossakin kaukana. Rakastin Anachéa ja tapaa, jolla hänen ja hänen veljensä suhdetta kuvaillaan. Pidin siitä, miten myytit ja maaginen maailma kietoutuivat ihan tavallisen maailman lomaan. Mitään ei osoiteltu, vaan annettiin lukijan oivaltaa itse.

Anaché on hengästyttävän hieno tarina omaksi itsekseen kasvamisesta. Rakkaustarinan suhteenkin puhutaan ihan jostain muusta kuin niistä amerikkalaisille nuorten romaaneille tyypillisistä äkkirakastumisista, jotka tuntuvat perustuvan vain ihmisen lumoavan ihanaan ulkonäköön. Anachéssa rakkaus löytyy vasta, kun toiseen tutustuu. Eikä rakkaus voi olla todellista, ennen kuin tuntee itsensä ja hyväksyy itsensä juuri sellaisena kuin on. Anachén rakkaus on myös rakkautta perheeseen (ja etenkin veljeen), rakkautta luontoon ja koko maailmaan ympärillä.

En osaa sanoa tämän enempää. Ei näin tärkeitä lukuelämyksiä pysty analysoimaan. Mutta suosittelen kaikille, Sonjallekin jonka mukavuusalueeseen tämä ei taida kuulua. Luulen että yllättyisit positiivisesti!

(Kirjan kansi on myös jäänyt kuvaamatta, joten tällä kertaa ilman kansikuvaa.)

2 kommenttia:

  1. Oikein epäilty, kuvailusi perusteella ei kuulosta mukavuusalueeni kirjalta (maaginen nuortenkirja), mutta kiitän suosituksesta. Laitan lukulistalle, kerta noin voimakkasti olet tämän kokenut. Sitäpaitsi hyvä saada suositus genreä tuntevalta, sillä jos eksyn lukemaan oman mukavuusalueen ulkopuolista genreä, on parempi että saa luettavakseen kermaa. :)

    VastaaPoista
  2. Mutta tässä ei siis varsinaisesti oo magiikkaa, vaan kyse on siitä että ne ihmiset uskoo luonnonhenkiin ja muuhun ja selittää tietyt asiat maagisen maailmankuvansa kautta. Eli enemmän just noita henkiä ja henkimatkustusta ja muuta sellasta kuin taikuutta.

    Kiva kuulla että laitoit tämän lukulistalle, haluan ehdottomasti kuulla mitä mieltä olit, meninkö suosituksessani ihan metsään :D

    VastaaPoista