maanantai 10. maaliskuuta 2014

Requiem eli lisää rakkaudetonta maailmaaLauren Oliver: Requiem (Alkuteos samanniminen, 2013). Suom. Marja Helanen. Wsoy 2013.
(Lisäksi sivuan aiempia osia Delirium ja Pandemonium.)

Luin kaksi ensimmäistä osaa kesällä, osana lukumaratonia. Silloin tykkäsin niistä kovastikin, ja kaipailin kovasti viimeistä osaa. Jostain syystä sain hankittua sen käsiini vasta nyt. Luultavasti kuvani sarjasta olisi positiivisempi, jos olisin lukenut kaikki kolme osaa samaan putkeen ja kirjoittanut niistä heti. Nyt kahden ensimmäisen osan muisto on hieman haalistunut ja tähän viimeiseen oli vaikea päästä mukaan.

Kerrataanpa tarina (tässä ei ole tulossa isoja juonipaljastuksia, mutta jotain minun on jokaisesta kirjasta sanottava): rakkaus on luokiteltu vaaralliseksi sairaudeksi. Ennen aikuistumista jokaiselle ihmiselle tehdään leikkaus, joka poistaa kyvyn rakastua (jonkinlaiselta lobotomialta tämä ainakin minusta kuulostaa). Lena on kirjan päähenkilö, ihan tavallinen, maailmansa sääntöjä noudattava tyttö, kunnes tapaa Alexin. Alex elää yhteiskunnan rajojen toisella puolella, jossa ihmiset rakastuvat ja rakastavat ihan niin kuin ennenkin. Ensimmäisessä osassa on siis kyse näiden kahden rakkaustarinasta ja siitä, miten Lena samalla kasvaa havaitsemaan yhteiskuntansa epäkohdat. Lenan ja Alexin rakkaustarinaa on kritisoitu epärealistiseksi, mutta minusta siinä on tavoitettu sitä hulluutta ja antaumuksellisuutta, jolla ensirakkauteen heittäydytään. Se vie mukanaan kaiken.

Toisessa osassa Lena on paennut yhteiskunnan ulkopuolelle. Hän kasvaa pikkuhiljaa kapinalliseksi, ja tarinaa kerrotaan kahdella aikatasolla. On entinen, jossa kerrotaan Lenan selviytymisestä heti sen jälkeen, kun hän on päätynyt yhteiskunnan ulkopuolelle ja on nykyinen, jossa Lena elää kapinallisen elämää.

Kolmannessa osassa suunnitellaan koko maan mittakaavassa isoa kapinaa, ja keskiössä on Lenan entinen kotikaupunki, jota hän ei uskonut enää näkevänsä. Kirjassa saa puheenvuoron myös Lenan entinen paras ystävä Hana, joka henkilökohtaisten kokemustensa kautta alkaa herätä yhteiskuntansa epäoikeudenmukaisuuteen. Lopulta näiden kahden tytön kohtalot kietoutuvat jälleen yhteen.

Valitettavinta mielestäni näissä kahdessa jälkimmäisessä osassa on se, että rakkaustarina, koko tämän tarinan liikkeelle paneva voima, on unohdettu melkein kokonaan. Kakkososassa ollaan trilogioille tutun ongelman ääressä: miten ylläpidetään jännitettä rakastavaisten välillä keskimmäisessä kirjassa? No, tässä sarjassa on tehty monista muistakin tuttu ratkaisu, joka mielestäni on aina huono. Lue itse ja kerro, mitä mieltä olet.

Minulle tämä tarina siis oli ensisijaisesti rakkaustarina (eikä kasvukertomus, jona tämän kyllä voisi myös nähdä), joten odotin että lopun kliimaksi liittyisi jotenkin siihen rakkaustarinaan. Mutta se olikin jossain muualla, ihan niin kuin tässä kirjan rakkaudettomassa maailmassa rakkaus ei olisikaan ollut kaikkein mullistavin, kaikkein tärkein asia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti