keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Under the Net

Murdoch, Iris: Under the Net
Vintage 2002 (1954), 286 sivua

Poplaarin Pekka suositteli minulle Iris Murdochia, kun kesän alussa kyselin lukusuosituksia Lontooseen/Britanniaan sijoittuvista kirjoista. Esikoisteos Under the Net päätyi metrolukemiseksi loppukesästä.

Kirja on kirjoitettu ja sijoittuu 1950-luvulle, ja jotenkin minulla tuli vähän mieleen ikisuosikkini Jack Kerouacin tuotanto, erityisesti muutamaa vuotta Under the Netin jälkeen julkaistu On the Road/ Matkalla. Kerouacia en ole muutamaan vuoteen lukenut, enkä luota muistiini niin kovasti, että lähtisin vertailua muuten tekemään, mutta jotain samanhenkisyyttä Kerouacin kanssa olin Murdochin kirjasta löytävinäni. Uskaltaisin jopa suositella Under the Net -kirjaa sellaisille, jotka ovat tykänneet Kerouacin kirjojen boheemista menosta ja haahuilevista henkilöistä.

Jossain määrin kirjan päähenkilö, nuori kääntäjä Jake Donaghue toi mieleeni myös erään toisen klassikon päähenkilön. Under the Netin alussa Jake muistutti minua kyynisyydessään Camusin Sivullisen päähenkilöstä. Toisaalta minulle Sivullinen oli aikanaan aika epämiellyttäväkin lukukokemus, sillä päähenkilön kylmyys sai lukukokemuksen tuntumaan aika ulkokohtaiselta (mikä lienee myös ollut yksi pointti kirjassa, mutta enpä nyt lähde tähän pohdintaan tämän enempää). Mutta joko Jake kasvaa kirjan edetessä ja muuttuu miellyttävämmäksi tai sitten minä totuin Jaken kyyniseen maailmankuvaan, sillä lämpenin tälle kirjalle huomattavasti Sivullista enemmän. Erityisesti ihastutti aina rakas Lontoo ja ajankuvaus. Hyvin nopeasti lukiessa ymmärsin, että kyseessä ei ole kirja, jossa tapahtuisi paljon mitään erityisen merkittävää juonellisesti, vaan enimmäkseen Jake ja kumppanit haahuilevat päämäärättömästi kommelluksesta toiseen yrittäessään ratkaista ongelmia, joista useimmat liittyvät tavalla tai toisella toimeentuloon. Eniten tämäntyyppisistä kirjoista minun kokemukseni mukaan nauttii silloin, kun antautuu haahuilulle ja tarkkanäköiselle kuvauksille elämästä ja ihmisistä.

Iris Murdochilla on uskomattoman laaja tuotanto, joten jatkolukemista riittää, Kävin niin ikään Pekan blogissa lukemassa jutun Murdochista, jossa Pekka kirjoittaa mm. lyhyet kuvauksest useimmista Murdochin kaunokirjallisista teoksista. Seuraavaksi saattaisin jatkaa kirjailijan tuotantoon tutustumista ehkäpä The Sandcastlella tai The Black Princella. Muitakin kiinnostavan oloisia toki on, esimerkiksi The Sacred and Profane Love Machine ja The Sea, the Sea jajaja...

4 kommenttia:

  1. Jee, kiva kun tykkäsit! Toivottavasti tosiaan jatkat tutustumista. Murdochilta riittää kirjoja joka lähtöön, eivätkä lopu heti kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin, kiitos vinkistä! Vaikuttaa tosiaan hiukan siltä, että Murdoch on aliarvostettu kirjailija. Aivan huikean laaja tuotanto, ja jos edes puolet kirjoista ovat yhtä hyviä kuin tämä, niin on ollut vahva kynä hällä. Nimi oli jollain epämääräisellä tavalla tuttu ennen kuin vinkkasit, mutta enpä tiedä milloin olisi tullut omin päin tartuttua. Kiitos siis vielä!

      Poista
    2. Kiitos itsellesi ilahdutuksesta! Omasta mielestäni Murdochilla on paljon yhtä hyviä kirjoja ja vielä parempiakin kuin tämä. :) Tilanteenihan oli ihan sama viisi vuotta sitten, kirjailijan nimi oli vain hämärästi tuttu.

      Poista
    3. Mainiota, vielä parempaa siis tiedossa! :) Kuvaustesi perusteella ainakin aihepiiri tuntuu osassa kirjoista vielä vetävämmältä kuin tässä, joten uskoisin että loputkaan luettavat eivät jätä kylmäksi.

      Poista