tiistai 9. syyskuuta 2014

Ole niin kiltti, älä rakasta häntäJojo Moyes: Ole niin kiltti, älä rakasta häntä. (Alkuteos The Last Letter From Your Lover. 2010) Suom. Heli Naski. Gummerus 2014.

Päädyin lukemaan Jojo Moyesin romaania Ole niin kiltti, älä rakasta häntä siihen tavalliseen tapaan: seilasin kirjaston käytäviä ihan liian painavan kirjakassin kanssa malttamatta kuitenkaan lähteä ihan vielä pois. Koskaanhan ei tiedä, minkä hyllyn kulman takaa löytyy joku uusi lempikirja - tämä saattaa selittää sen, miksi minun on lähes mahdoton vain käväistä kirjastossa. No, törmäsin siis Moyesin romaaniin, joka oli nostettu ikkunalaudalle esille uutuutena. En ollut kuullut kirjasta mitään, vaikka nyt jälkikäteen googlaamalla näytti tulevan kirjablogeista aika paljon osumia. Takakansi kuulosti tarpeeksi hyvältä: 60-luvun Lontoolla ja rakkauskirjeillä ei voi mennä täysin metsään.

Lyhyesti kyse on siis kahdella aikatasolla (tai tavallaan kolmella) etenevästä tarinasta: Ellie on nykypäivässä elävä toimittaja, joka on rakastunut varattuun mieheen. 60-luvulla on Jennifer, joka menettää onnettomuuden jälkeen muistinsa ja huomaa elävänsä elämää, joka ei tunnu omalta. Hän löytää itselleen osoitetun palavan rakkauskirjeen, ja ryhtyy selvittämään, kuka tuo kirjeen kirjoittaja on. Jenniferin tarinaa kerrotaan kahdella tasolla, ennen ja jälkeen muistinmenetyksen.

Kuten aina tälläisissa tarinoissa, myös Ellien ja Jenniferin tarinat liittyvät toisiinsa. Kirjan rakenteessa tosin hieman hämmästyttää se, miten pitkäksi aikaa Ellie kirjan alun jälkeen unohdetaan. Hänen elämäänsä pääsemme seuraamaan lähinnä alussa ja lopussa. Toki Jenniferistä kertovat osiot ovat mielenkiintoisempia, mutta luulen että Ellien hahmostakin olisi voinut saada enemmän irti, mikäli hänen tarinalleen olisi suotu vähän lisätilaa.

Lajityyppiin taitaa kuulua, että väärinymmärryksiä ja sattumuksia ja ohipuhumisia riittää enemmän kuin yhteen elämään mitenkään pitäisi pystyä mahduttamaan. Lukija saa jännittää Jenniferin ja hänen rakkaansa puolesta todella pitkään (niin pitkään, että liian siirappiselta lopulta onneksi vältymme). Minua nämä turhat väärinkäsitykset vain alkavat jossain kohtaa ärsyttää: romanttisia tarinoita lukiessa ihan oikeasti haluan, että ihmiset saavat toisensa ja elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Mutta älä ymmärrä väärin: kaikista pienistä puutteistaan ja ärsyttävyyksistään huolimatta tämä oli todella viihdyttävä ja herttainen kirja, joka sanoo ettei rakkauden suhteen milloinkaan ole liian myöhäistä. Hyvä käpertyä viilenevänä syysiltana sohvan nurkkaan ja huomata puoli kahdelta yöllä, että vielä on sata sivua jäljellä ja ne on pakko lukea heti. 

4 kommenttia:

 1. Minulle on viime aikoina tullut monta sellaista iloista yllätystä, kun olen ajatellut, että 'tätä en ainakaan lue'. Yksi on vielä tulossa eli menen tänään sänkyyn Hyvän aviomiehen seurassa. Kukapa olisi uskonut, mitä yllätyksiä voi kohdata, kun uskaltaa avata hömpäksi luulemansa kirjan ja lukee ensin pari sivua...

  Lukemallasi kirjalla on vakuuttavan värisyttävä nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä kyllä tulee lokeroitua kirjoja ihan liikaa, mietittyä että tuollaisista kirjoista en ole ennenkään tykännyt, en lue (tai parhaassa tapauksessa, en ole ikinä lukenut niin en tykkää). Viime aikoina olen yrittänyt ihan ennakkoluulottomasti valita kirjoja ihan fiiliksen mukaan niin sieltä hömppäosastolta, nuorten hyllystä kuin sitten sieltä aikuisten hyllystäkin. Mistä tahansa voi löytää yllätyksiä. Minun pitäisi päästä ehkä eroon valtavasta ennakkoluulostani dekkareita kohtaan...

   Poista
 2. Tämä on kivaa viihdettä, tykkäsin, vaikkei siitä mitään mieleen jäänyt. Mutta hetken hupina onnistunut. Kiitos muistutuksesta, palautui mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei tämä kyllä mitään mieleen pyörimään jäävää kirjallisuutta ole, mutta eipä kai ole tarkoituskaan. Mielelläni Moyesiltä lukisin lisääkin tällaisia viihdyttäviä tarinoita!

   Poista