tiistai 23. huhtikuuta 2013

The Other Hand

Mitä tapahtuu, kun tekee kevään ajan kolmetoistatuntisia työpäiviä? No ainakin blogi jää melkoisen vähälle huomiolle. Teen tässä pikkuhiljaa paluuta kirjablogien pariin - oman ja toisten. Kevään aikana on tullut luettua vähemmän kuin tavallisesti, mutta jotain kuitenkin. Kirjoittelen nyt lyhytarvioita menneistä kirjoista. Tämänkertaisen kirjan olen lukenut totta puhuen jo pari kuukautta sitten, mikä saa vähän miettimään, että kannattaako tästä blogata ollenkaan, kun lukukokemus ei ole enää aivan tuoreessa muistissa. Tämä on kuitenkin haastekirja, joten haluan kirjata tästä ylös jotakin. Sitäpaitsi on ihan mielenkiintoista välillä nähdä, mitä kirjasta jää mieleen pidemmällä aikavälillä.

Cleave, Chris: The Other Hand, Sceptre 2008 (Kirja suomennettu nimellä Little Been tarina)

Chris Cleave kuuluu kirjailijoihin, joihin olen tutustunut lähinnä kirjablogien kautta. Voi jopa olla, että olen myöhäisherännäinen, kun luin The Other Hand -kirjan vasta nyt.

Kirja kertoo nigerialaisesta Little Beesta ja englantilaisesta Sarahista. Little Bee on tullut Britanniaan pakolaisena, Sarah taas on vasta leskeytynyt pienen pojan äiti. Sattuman kautta näiden kahden ihmisen tyystin erilaiset elämät ja murheet yhdistyvät.

Little Been elämä kokonaisuudessaan, pakolaisena ja ennen pakolaisuutta, on järkyttävän raskasta ja ahdistavaa, mutta Cleave kirjoittaa taidokkaasti liikoja jeesustelematta tai saarnaamatta. Taidokasta on myös kahden tyystin erilaisen elämän rinnastaminen toisiinsa. Päähenkilöt saavat kirjassa tasapuolisen käsittelyn, vaikka äkkiseltään ajateltuna Sarah ja Little Bee kuuluisivat kahteen eri kirjaan. The Other Hand on juonivetoinen kirja - luin sitä ahmimalla, sillä halusin tietää, miten päähenkilöiden käy. Toisaalta en tiedä lukisinko kirjaa enää uudelleen, sillä kirjan viehätys mielestäni perustuu juonen yllätyksellisyydelle.

Kirjan kansilieve väittää kirjan olevan "extremely funny", mikä jäi vähän mietityttämään. Minulle kirja ei jäänyt mieleen hauskana, mutta en minä hauskuutta kaivannutkaan. Tuntui, että maininta on kirjassa markkinointikikkana - väitetään kirjan olevan hauska, jotta sen äärelle eksyisivät sellaisetkin, jotka yleensä karttavat raskaampia aiheita. Kirja kuitenkin puhuu raskaista aiheista kevyellä otteella. Kieltämättä The Other Hand nostatti lukemisen aikana ja jälkeen ajatuksia oikeudenmukaisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta, sekä länsimaisen ihmisen etuoikeutetusta elämästä.

Kirjasta on blogattu paljonkin, nostan tähän muutamia kirjoituksia. Kirjoista-blogin Merenhuiske on lukenut kirjan melko vastikään suomeksi. Merenhuiske on myös Afrikan tähti -haasteen emäntä, ja hänen esimerkkiään noudattaen hyväksyn tämän kirjan mukaan haasteeseen, vaikka kirja ei kokonaisuudessaan Afrikkaan sijoitukaan, eikä kirjailija ole afrikkalainen. Sekä Booksy että Minna ovat lukeneet kirjan jo pari vuotta sitten, mutta molempien arviot ovat kiittäviä. Lisäksi Minna on lukenut kirjan minun laillani englanniksi.

2 kommenttia:

  1. Hei! Teille on blogissani haaste! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hops, kiitos! Koitetaan käydä poimimassa. Meillä kummallakin on ollut viime kuukausina aika heikosti aikaa blogille, mutta jospas saataisiin rustattua vastaus! :)

      Poista