keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Mitä tapahtui oikeasti?Salla Simukka: Toisaalla. Tammi 2012. 

Luin loppukesästä Salla Simukan nuortenromaanin Jäljellä, ja nyt luettu Toisaalla on sen toinen, täydentävä osa. Jäljellä kertoi siis tarinan teini-ikäisestä Emmistä, joka heräsi eräänä päivänä täysin tyhjässä maailmassa tietämättä mitä on tapahtunut (kirjoitukseni voit lukea täältä). Toisaalla tarjoaa nimensäkin mukaisesti toisen näkökulman: mitä oikeasti tapahtui.

Ihan hirveästi en voi sanoa kirjan tapahtumista paljastamatta juonta. Toisaalla koostuu kahdesta kertomuksesta: siitä, mitä tapahtuu ensimmäisen osan jälkeen ja siitä mitä oikeasti tapahtui ensimmäisessä osassa. Tämän osan päähenkilö Samuel kertoo tapahtumista Emmille vastoin muiden tahtoa. Näkökulma on aivan toisenlainen kuin Emmiin keskittyneessä Jäljellä-kirjassa, sillä toisin kuin Emmi, Samuel tietää koko ajan tasan tarkkaan mitä tapahtuu. Luettuani Jäljellän, minulla oli arvaus siitä, mistä oli kyse. Aika lähelle todellisuutta osuin.

Näistä kahdesta romaanista Jäljellä on ehdottomasti vahvempi ja kiinnostavampi teos. Toisaalla on olemassa oikeastaan vain suhteessa siihen. Lukija haluaa Jäljellän luettuaan tietää, mitä tapahtui. Yksin tämä tarina ei mielestäni toimisi. Ja siksi tämä tekstini jää näin tyngäksi: on mahdoton sanoa kirjasta mitään paljastamatta Jäljellän loppuratkaisua ja koko tämän kirjan ideaa.

Teosparin ovat lukeneet ainakin Sara (Jäljellä, Toisaalla) ja Titania (Jäljellä, Toisaalla), joka ei ihastunut tähän jälkimmäiseen osaan.

2 kommenttia:

  1. Tämä kiinostaa.

    Blogissani on sulle haaste:
    http://marinkirjablogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Kiitos haasteesta, vastaillaan kun vähän taas tenttisuma rauhottuu!

    VastaaPoista