maanantai 11. kesäkuuta 2012

Viktor Jerofejev: Hyvä Stalin

http://www.like.fi/sites/default/files/kansikuvat/9789524718899.jpg
Kuva: Like
Jerofejev, Viktor: Hyvä Stalin, Like, 2007 (Choroschi Stalin, 2004)

Viktor Jerofejev, neuvostodiplomaatin poika, osallistui 1970-luvulla "neuvostovastaisen" antologian julkaisuun ja onnistui samalla tuhoamaan isänsä uran. Isä kutsuttiin takaisin kotiin Moskovaan Wienistä, jossa hän työskenteli. Jotakin olisi kenties ollut pelastettavissa, mikäli poika olisi suostunut allekirjoittamaan katumuskirjeen, mutta sitä ei isä pyytänyt poikaansa tekemään.

Jo tämä lähtötilanne, se mistä Hyvässä Stalinissa on ainakin päällisin puolin eniten kyse, on kutkuttava, mielenkiintoinen ja taatusti kirjan arvoinen. Mutta vielä kiehtovamman kirjasta tekee, että se kuvaa mainitun isän, neuvostodiplomaatin nuoruutta, uran etenemistä ja kaikennäköistä mitä tämän poika on päässyt näkemään ja kokemaan neuvostokansalaisena lännessä 1950-1970-luvuilla. Kirjan alkulehdillä sanotaan: "Kaikki tämän kirjan henkilöhahmot ovat mielikuvituksen tuotetta, mukaan luettuna todelliset henkilöt ja itse tekijä." Jerofejev kirjoittaa vimmaisesti ja lennokkaasti. Kirjan kannalta ei ole olennaista, mikäli totuutta on väritetty ja tapahtumia maustettu mielikuvituksella. Pohjalla kuitenkin on todellisuus.

Lopulta Jerofejevin kirjallista uraa ja käänteentekevää antologian julkaisua käsitellään vain ehkä alle sadan sivun verran kirjan loppupuolella, mutta sillä ei ole väliä, sillä koko teos on kokonaisuudessaan kiehtova. Sivuja käännellessä tuli mieleen matkailu Venäjällä - ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu, mutta kaiken aikaa voi olla varma, että jotakin jännittävää.

Viktor Jerofejev on tunnettu toisinajattelija ja yhteiskuntakriitikko. Googlailin kirjan nimellä ennen kuin aloin kirjoittaa tätä merkintää, ja sattuikin sillä lailla hassusti, että kirjailijasta on noin kuukausi sitten saanut ensi-iltansa suomalaisen Ari Matikaisen tekemä dokumenttielokuva. (Linkki Ylen uutiseen aiheesta.) En ollut tietoinen elokuvasta kun kirjaan tartuin, mutta ehdottomasti menen katsomaan leffan kerta vielä ehdin. Ylipäätään ihmettelen, miten olen vasta nyt tarttunut tähän kirjaan, vaikka sen on voinut lukea suomeksikin jo viitisen vuotta.

Tällä kirjalla avaan Venäjä-ikkunan Ikkunat auki Eurooppaan -haasteessa.

2 kommenttia:

  1. Olen joskus aloitellut jotain Jerofejevin kirjaa (en muista nimeä), mutta se jäi kesken ja sen jälkeen olen jotenkin vältellyt kirjailijan kirjoja. Tämä vaikuttaisi kyllä mielenkiintoiselta ja tuo Matikaisen dokkari pitäsi nähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole lukenut mitään muita häneltä, mutta tämä oli kyllä hirveän mielenkiintoinen niin kerronnaltaan kuin aihepiiriltään. Trailerin perusteella dokkari näyttäisi keskittyvän Jerofejeviin toisinajattelijana ja nyky-Venäjän kriitikkona, mutta pitää käydä katsomassa, niin sittenhän sen tietää.

      Poista