sunnuntai 3. elokuuta 2014

Monica Alin hieno Brick Lane ja muuta höpinää

Oho. Kaksi kuukautta kesää on humpsahtanut aika vauhdilla. Tauko kirjablogeista ei ole ollut mitenkään tarkoituksellinen, mutta sellainen on näköjään jäänyt päälle. Enimmäkseen olen ollut töissä tai sitten tutkaillut Lontoota. Enkä oikeastaan ole lukenutkaan paljon. Aikamoista, miten maisemanvaihto pistää ihmisen rutiinit ihan mullinmallin. Eikä se välttämättä ole pelkästään huono asia. Ei täällä kaikki ole ollut kaiken aikaa ihanaa ja ruusuista, mutta paljon tapahtuu ja ihan koko ajan. Ja paljon tapahtuminen tarkoittaa myös vähemmän aikaa virtuaalimaailmassa ja kirjojen parissa. Nyt tässä yrittelen kuitenkin jonkinlaista paluuta kirjoista kirjoittamiseen. Minulla on pari kirjaa odottamassa blogiin pääsyä ja tällä hetkellä olen loppumetreillä Kate Atkinsonin Life After Life -teoksen kanssa.


*****

Ali, Monica: Brick Lane
Otava 2006, 566 sivua
Suomennos: Sari Karhulahti
(Brick Lane 2003)

Alkukesästä tein jonkinlaista lukulistaa itselleni brittiläisistä tai Britanniaan sijoittuvista kirjoista, joita Lontoon kesäni aikana halusin lukea. Yksi listaltani löytyvistä kirjoista oli Monica Alin Brick Lane, joka kertoo Lontoon bangladeshilaisyhteisöstä. Päähenkilönä on nuori Nazneen, joka muuttaa Lontooseen, kun hänet naitetaan Chanulle, hyvää tarkoittavalle mutta saamattomalle haaveilijalle.

Brick Lane oli monella tapaa täydellinen lukukokemus. Vetävä tarina, kiinnostavat, moniulotteiset henkilöhahmot, elävä kieli ja kaunis kerronta saivat puolelleen. Lukemisesta on aikaa jo pari kuukautta, joten en ehkä osaa eritellä monia asioita enää kovin tarkasti, mutta tämä oli kyllä hieno kirjahelmi.

Kokemukseni mukaan usein ongelmallinen kirjerakenne toimi myös hienosti tässä kirjassa. Nazneen käy kirjeenvaihtoa Bangladeshiin jääneen siskonsa Hasinan kanssa. Hasinan ratkaisu elämässä oli karata kotoa ja solmia rakkausavioliitto. Kirjeet luovat vaikuttavan vertauspohjan Nazneenin monella tapaa kahlitun elämän kuvaukseen.

Kiinnostavaa mielestäni oli myös, että vaikka kirjan pääasiallisena tapahtumapaikkana toimii Lontoo, enimmän osan aikaa voitaisiin olla periaatteessa missä tahansa suurkaupungissa. Nazneen elää kotinsa suljetussa maailmassa. Tämä korostuu erityisesti kodin kuvauksen tarkkuudella ja kohtauksessa, jossa Nazneen poistuu kotikadultaan ja eksyy.

Brick Lane muissa blogeissa: Kirjainten virrassa, josta löytyy myös hieno kuva, joka käyty nappaamassa juurikin paikan päällä Brick Lanella. Oma kuvani on tällä kertaa melkoisen mielikuvitukseton, mutta enpäs nyt anna asian häiritä.1 kommentti:

  1. Oi ihanaa että sinä pidät tätä blogia pystyssä! Mäkin olin jotenkin melkein koko kesän lukematta muuta kuin lehtiä, katsoin vaan Netflixiä... Mutta jotenkin nyt syksyn tulon huomaa, oon jo lukenut useammankin kirjan! Sitten vielä kun kirjoittais niistä.

    VastaaPoista