tiistai 25. helmikuuta 2014

Kirjastohulluutta

Minun on vaikea käyttää kirjastoa kohtuullisesti. Tiedättekö, sillä tavalla järjevästi, että lainaisin muutamia kirjoja ja palauttaisin muutamia kirjoja säännöllisin väliajoin. Minä raahaan kirjastosta kassikaupalla kirjoja ja pidän ne itselläni niin kauan, että ne on pakko palauttaa. (Huono tapa. Pelkästään tänä vuonna olen maksanut myöhästymismaksuja yli 20 euroa, ja opiskelijabudjetissa se on paljon rahaa.)

Syytän tästä tarpeesta hamstrata kirjoja niitä aikoja, kun lähimpään kirjastoon oli matkaa 20 kilometriä ja kirjastoauto kävi omassa pihassa kerran viikossa. Siellä kaupunginkirjastossa ei tullut vierailtua kovin usein, joten kotiin piti kantaa kasoittain kirjoja, jotta olisi valinnanvaraa. Ajattelin välillä omaa huonettani kirjaston haarakonttorina, kotikirjastona. Lisäksi se viikoittain pihassa vieraileva kirjastoauto (jonka valikoimat oli luettu vuosia sitten loppuun) mahdollisti kirjojen kätevän palautuksen. Nykyään kirjastoon on kymmenen minuutin kävelymatka, mutta jotenkin on hirveän paljon vaivalloisempaa viedä kuin tuoda kirjoja.

Tänään oli lähdettävä kirjastoon hakemaan paria tenttikirjaa. Koska kotimme kirjastonkirjahylly on täyttynyt aikapäiviä sitten (kerrankin voin syyttää muitakin kuin itseäni, siippani kasaa gradukirjoja melkein yhtä kovaa vauhtia kuin minä välttelen niitä), ajattelin että tosiaan haen vain ne tasan kaksi kirjaa. Päätin, etten käy siellä kirjastossa muualla kuin kirjallisuusteorian hyllyllä.

No, kuinkas sitten kävikään. Raahasin kassillisen kirjallisuusaiheista kirjallisuutta kotiin. Ehkä ensi kerralla sitten palautankin jotain.

8 kommenttia:

 1. Hihii, tiedän just mitä tarkoitat! Itselle käy ihan samalla tavalla. "En edes poikkea kirjastoon, kotona on lukemattomia lainakirjoja vinot pinot. ... Mutta jos käyn nopeasti kurkkaamassa sen yhden hyllypaikan, että onkohan se yks kirja jo palautettu. ... Joo, kävelen suoraan sille hyllylle ja sitte ulos. ...Tai ehkä katson koneelta myös, koska voihan se olla väärässä paikassa tai palautettu just tai... No palautetut on tässä koneen vieressä, kyllä ne saa vilkaista. Ties vaikka joku kuuma uutuus on just tuotu hyllyyn ja jos en nyt nappaa sitä ni se on seuraavaksi kirjastossa vasta syksyllä!" Ja niin edelleen ja niin edelleen, kunnes käsivarsille on kertynyt ainakin kolme kirjaa. Kadulla jo kaduttaa, mutta ikinä en ole vielä kääntynyt kannoillani ja vienyt takaisin. Kotona sen sijaan en ikinä lue omia kirjoja, kun on niin paljon kirjaston kamaa, joka vanhenee käsiin. -.- Keräsin ite myös vahingossa aina huomattavan määrän kirjastosakkoja (arvioisin ehkä että n. 30e vuodessa), mutta sisuunnuin kun taksoja korotettiin mielestäni kohtuuttomaan 0,25 e /kirja/päivä, enkä tänä vuonna olekaan sitten kerryttänyt vielä kuin tasan 50 sentin edestä sakkoja. :D [/vuodatus]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just noin siinä aina käy! Ja sit kun kirjasto vielä sijaitsee silleen kätevästi vähän kuin kotimatkalla jos tulee keskustasta kotiin, niin usein ihan muille asioille lähdettyä tulee vaan piipahdettua pikaisesti... Oon useamman kerran joutunut myös ostaan kirjaston muovikasseja kun ei oo kaikki lainatut kirjat mahtunut laukkuun...

   Mulla on nyt ollut näiden sakkojen kanssa ongemia kun ei oo näkynyt muistutukset sähköpostissa tai sitten ne on hukkunut roskapostin joukkoon. Onneks sain nyt vihdoin aikaseks vaihdettua tuleen toiseen sähköpostiin, pysyy ehkä paremmin näpeissä.

   Poista
 2. Minäkin kuule jaan tunteesi! Ja vieläpä samalla tavalla: se pohjautuu niihin aikoihin (okei, joista ei ole kuin reilu kuukausi) kun asuin vielä niin pienessä paikassa ettei siellä ollut kirjastoa (onneksi kävi kirjastoauto!) ja josta minäkin hamstrasin sinun laillasi lukemista.

  Nyt on kirjasto lähellä, mutta viimeksikin lähti kaksi kassillista kirjoja mukaan. Niitä vain tulee haalittua koko ajan, ja sitten laina-ajat paukkuu. Onneksi nykyään saa netissä uusittua, niin eivät pääse ne sakkomaksutkaan niin kertymään. Yritän pitää huolen ettei maksuja kerry, ja olenkin ehkä joutunut viimeisen vuoden aikana maksamaan korkeintaan vitosen.

  Mutta siis. Jaan tunteesi. Täysin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netti on kyllä kätevä, ilman sitä tää mun kirjaston käyttö olisi täysi katastrofi. Mutta kuten tossa Maukalle totesinkin, että mulla on ollut vähän ongelmia sähköpostiin tulevien eräpäivämuistutusten kanssa... Hups. Mutta kiitos henkisestä tuesta!

   Poista
 3. Feel ya. Se on jopa tuskallista, kun tajuaa olevansa taas siinä kierteessä. Palauttaminen ei onnistu yhtään niin nopealla vauhdilla kuin lainaaminen. Sitten on taas lainakiintiö täynnä ja hujuva pino lukemistaan odottavia kirjoja kotona, uusittavana kerta kerran jälkeen. Ja omankin hyllyn kirjoja pitäisi lukea!

  Minä pidin marraskuusta helmikuun alkuun kirjastolakon. Palautin yhdellä rykäisyllä kaikki kirjat, luetut ja lukemattomat, ja sitten vain yksinkertaisesti välttelin kirjastoa parhaani mukaan. Tärkein syy oli tammikuun lopun muutto: päätin, etten hitto vie ala muuttamaan mitään 30 kirjastokirjan kasaa, kun sen voi kerran välttääkin. Ja vaikka kokemus oli lopulta vieroitusoireita aiheuttava, oli se myös aika puhdistava. Fiilis ekalla kirjastoreissulla sen jälkeen oli aika mahtava, hamstrauksen tarvetta ei enää ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja mulla ainakin kerryttää sitä kasaa se että ajattelen että kirjoitan vielä näistä kirjoista, en voi palauttaa... Ja sitten kun uusintakiintiö on kasassa, ne on vaan pakko palauttaa. Enkä vieläkään oo kirjoittanut. Omista kirjoista on kahden vuoden takaiset, toivotut joululahjakirjatkin lukematta kun en tosiaan pääse ikinä sinne saakka.

   Mulla on viimeks ollut tuollainen kirjastonkirjaton tilanne toissa kesänä, kun lähdin kuukauden ulkomaanmatkalle. Palautin sitä ennen kaikki kirjat, ettei vahingossa jää mitään maksettavaa kertyyn kuukaudeks. Sen jälkeen oli kyllä mahtava mennä kirjastoon! Ja kantaa sieltä kassikaupalla luettavaa...

   Poista
 4. Minunkin pitäisi toteuttaa joku lakko.. Maksuja ei yleensä kerry, koska olen niiden suhteen tarkka mutta lainata voisin harvemmin. Alkuvuodesta oli tarkoituksena, että lukisin vain omaan hyllyyn kertyneitä kirjoja ja välttelisin kirjastoa, mutta koska asiointia kirjastoon kuitenkin töiden takia tulee niin on ollut vaikea kieltäytyä uusien teosten houkutuksesta. Tuo voisikin olla (vinkaten Suketuksen suuntaan), että palauttaisi vain kaikki kirjastoon (siellähän ne odottelevat myöhempää hetkeä varten) ja keskittyisi oman hyllyn antimiin. Tuntuu, että tällä hetkellä omaan hitaaseen lukutahtiin vaikuttanee pieni ahdistus siitä, miten paljon on luettavaa ja miten kaikkea ei vain ehdi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin sinne kirjastoon on tehtävä säännöllisesti retkiä opiskelun takia. Lakko voisi toimia jos siellä oikeasti ei kävisi yhtään... toisaalta en tiedä, haluaisinko tehdä sitä. Tulen aina hyvälle tuulelle ihan kirjastoon astumisestakin (tosin se sakkojen maksu ja välillä valitettavan töykeä palvelu vähän sakottavat hyvää tuulta). Mutta oman hyllyn lukemattomat kyllä aiheuttaa ahdistusta.

   Poista