Kuva: moomin.com |
Arvostan, jos kirjailija onnistuu kuvaamaan taidokkaasti henkilöiden sisäistä maailmaa, mutta yleensä toivon silti myös konkreettisia tapahtumia ja juonenkäänteitä, jotta mielenkiintoni kirjaa kohtaan pysyisi yllä. En jaksa sivukaupalla ns. tunnelmointia. Tämä kirja oli kuitenkin poikkeus. Tapahtumia ei ole paljon, mutta jännite naisten välillä on niin vahva, että paikoittain kirja muistuttaa jopa psykologista jännäriä. Minulle nousi assosiaatioita vuosia sitten nähtyyn elokuvaan Piina, vaikka siinä jännitys syntyy aivan konkreettisista uhista. Kunniallisessa petkuttajassa jännitteet naisten välillä johtuvat lähinnä erilaisista luonteista. Katri Kling on epäluuloinen ja järjestelmällinen käytännön ihminen, Anna Aemelin taas pääsääntöisesti ihmisiin luottava ja ystävällinen jopa oman mukavuutensa kustannuksella. Kun kaksi täysin erilaista luonnetta viettää tiivistä yhteiseloa, tapahtuu törmäyksiä niin käytännön elämässä kuin maailmankuvissakin.
Tove Jansson tunnetaan totta kai parhaiten muumeista. Yritin parhaani mukaan lukiessani olla miettimättä muumikirjoja, mutta koska muumit värittivät minun(kin) lapsuuttani, olivat mielikuvat liian vahvasti läsnä väistettäväksi. Kunniallisen petkuttajan maisema on astetta realistisempi kuin muumimaailma, mutta maailmankuva on samalla tavalla ihanan konstailematon kuin muumeissa. Sen enempää yhtymäkohtia en edes halua etsiä, toteanpa vain, että mahtavaa että Tove Jansson on kirjoittanut paljon ja monipuolisesti.
Tämä kirja teki poikkeuksen totuttuihin lukumieltymyksiini myös pituutensa puolesta. Yleensä nautin eniten paksuista kirjoista, jotta pääsen kunnolla tarinan ja henkilöiden maailmaan. Kunniallinen petkuttaja on vain parisataa sivua pitkä ja nopealukuinen, mutta niin tiivistunnelmainen, että enempää ei tarvitakaan. Henkilöiden luonteista pääsee nopeasti kärryille, kuten seuraavassa lukunäytteessä, jossa puhuu Katri Kling.
"En minä ole ollut kiero enkä epärehellinen. Mutta koskaan ei voi tietää, koskaan ei voi olla oikein varma, täysin varma siitä ettei sittenkin ole jollain tavalla syyllistynyt kosiskeluun tai imarteluun, katteettomiin adjektiiveihin, johonkin mikä kuuluu siihen kuvottavaan tapakoneistoon, joka laiskasti ja rankaisematta pyörii kaikkialla koko ajan, jotta kukin saisi mitä tahtoo, yliotteen esimerkiksi, tai ei sitäkään, yleensä vain siksi että kuuluu asiaan esiintyä niin miellyttävänä kuin suinkin ja pelastaa nahkansa... No, minä en kyllä esiintynyt erityisen miellyttävänä. Ja tämä erä on hävitty. Mutta oli se ainakin rehellistä peliä."
Itselleni uudessa Kirjoista-blogissa on myös luettu ja kirjoitettu melko vastikään Kunniallisesta petkuttajasta.
Kiitos linkityksestä! Tässä kirjassa on kyllä hieno tunnelma. Ja vaikka kirjan lukemisesta on jo muutama kuukausi, erityisesti tuo Katrin hahmo on jäänyt mieleeni kiehtovana.
VastaaPoistaMunkin lukulistalla on Janssonia, tosin haluaisin lukea jotain muumikirjoja - en ikinä nimittäin ole tutustunut niihin! (Ja ihanaa että kirjoitit, aloin jo potea huonoa omaatuntoa siitä ettei täällä tapahdu mitään! Viikon, kahden päästä pitäisi helpottaa koulun kanssa ja sitten on koko kesä aikaa vain lukea!!)
VastaaPoistaMerenhuiske: Joo, minäkin kiinnostuin Katrin hahmosta. En tiedä viittaako romaanin nimi juuri Katrin hahmoon vai kenties molempiin naisiin, mutta itse luin sen viittaamaan nimenomaan Katriin. Kiehtova hahmo, yhtäaikaa suoraviivainen ja monimutkainen.
VastaaPoistaAnna! Miten on mahdollista, että et ole tutustunut muumeihin?!! Taidat olla ehkä ainoa ihminen, jonka tunnen, joka ei olisi niitä lukenut tai jolle ei ole luettu niitä lapsena. Sä vielä luetkin niin paljon, paljon enemmän kuin mä. Hmm... ehkä tää on näitä juttuja, että jokaisella himolukijalla on joku vähän käsittämätön aukko jossain kohtaa. Niinku mä en ole lukenut näitä suomalaisen kirjallisuuden peruskiviä, Kiveä, Waltaria, Linnaa, Canthia ja mitä näitä nyt on.
Muumikirjat on muuten sitten keskenään melko erilaisia. Esimerkiksi Muumipappa ja meri on filosofisuudessaan enempi aikuisten kirja, kun taas Näkymätön lapsi on selkeämmin lasten. Mun suosikki on Taikatalvi, jonka luen melkein joka talvi, toiselle jaetulle sijalle pääsevät ehkä Vaarallinen juhannus sekä Muumipeikko ja pyrstötähti. (Ja munkin pitäisi nyt periaatteessa keskittyä johonkin muuhun kuin bloggailuun, mutta mutta...)
Jotenkin muumeja ei vaan oo tullut luettua. Luulen ettei meillä kotonakaan kukaan oo niitä lukenut, siis ääneen tai muutenkaan. Mut haa, mä sentään oon lukenut jotain noilta kaikilta luettelemiltas peruskiviltä - Waltariltakin tosin vaan matkakertomuksen ja Linnan ihan vasta just. Pitäis ehkä miettiä joskus että mitä muita käsittämättömiä aukkoja omassa lukemisessa on... Voisi olla kiinnostavaa!
VastaaPoistaVoisi olla kiinnostavaa, mutta ehkä myös masentavaa, koska mulla on aukkoja siellä ja täällä. Tulisikohan eteen joku henkinen romahdus - luulin lukevani paljon, mutta tosiasiassa en ole lukenut yhtään mitään. Toisaalta tiedostan jo valmiiksi, että vaikka kaikenlaista on tullut luettua, on kaikenlaista myös lukematta. Ja monesti siihen ei ole mitään sen kummempaa syytä, ei vain ole tullut tartuttua tähän mennessä. Ja sori jos kuulostin jyrkältä aiemmin, en pidä susta yhtään vähemmän vaikka muumit on lukematta. ;) Olin vain aidosti yllättynyt, että sä oot välttynyt niiltä.
VastaaPoistaMä en kyllä usko että se olisi masentavaa! Koska kyllähän sitä aina tietää että kaikkea ei voi lukea. (Ja et kuulostanut jyrkältä.)
VastaaPoista