keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Luettu vuosi 2014

Sonja jo ehti oman koontinsa ja tulevaisuudensuunnitelmansa laatia, minäkin kasailen nyt oman näkemykseni viime vuoden lukemisista. Täytyy kyllä myöntää, että vähän hirvittää: Niin vähän on tullut luettua ja vielä vähemmän kirjoitettua lukemastaan. Tänä vuonna luin 34 kaunokirjallista teosta. Melkein 20 vähemmän kuin viime vuonna, jolloin silloinkin tuntui että onpa tullut luettua vähän. Tämän vuoden suurin lukemiseen vaikuttaja on ollut gradu, joka vihdoinkin jouluaatonaattona tuli painosta! En voi suositella kenellekään tällaista venytettyä prosessia, jossa kahden ja puolen vuoden aikana tehdään töitä ehkä puolentoista kuukauden edestä ja stressataan ja ahdistutaan loppuaika.

Kirjoista 5 on miehen kirjoittamia, 29 naisen. Tässä näkyy aika selkeä jako. En kuitenkaan ainakaan tietoisesti valikoi nimenomaan naisten kirjoittamia kirjoja, niitä vain näyttää päätyneen luettaviksi huomattavasti enemmän. 

Lukemistanin kirjoita ainoastaan kuusi oli kotimaisia. Tämä on aikamoinen notkahdus kahteen edelliseen vuoteen, mutta täytyy todeta, että noina vuosina myös opiskelin kotimaista kirjallisuutta. Sitä tuli silloin siis luettua ihan jo pakon vuoksikin. Yhdysvalloista kotoisin oleva kirjallisuus edustaa lukulistallani todella vahvasti, lisäksi on tullut luettua brittiläistä ja saksalaista kirjallisuutta sekä yksi italialainenkin teos. Aika perinteisillä linjoilla siis mennään, tänä vuonna koetan kyllä laajentaa maailmaani näissä luetuissa teoksissakin!

Kaikki lukemani kaunokirjallisuus on ollut romaaneja, ja kahta omasta hyllystä löytyvää lukuunottamatta kaikki kirjat ovat olleet kirjastosta lainattuja. Viitannee siihen, että omassakin hyllyssä olisi työsarkaa, koska kirjoja on kuitenkin tullut ostettua ja saatua enemmän kuin nuo kaksi...

Vilkuilin luettujen kirjojen listaa ja mietiskelin, mitkä mahtoivat olla viime vuoden parhaat kirjat. Veera Niemisen Avioliittosimulaattori viihdytti urakalla. Siiri Enorannan Nokkosvallankumous oli lumoava. Parhaiten mieleen viime vuodelta jäi kuitenkin Maria Turtschaninoff: Heti alkuvuodesta luin Anachén, vuoden viimeiseksi luetuksi taas jäi Maresi. Uskomattoman hienoja kertomuksia kumpikin, suosittelen ihan kaikille! Kirjailijalta on vielä lukematta Arra, jonka jo ehdinkin tilata yhdestä kirja-alesta. Pääsen siis nauttimaan vielä yhdestä hienosta tarinasta kohtapuoliin! 

Viime vuonna asetin itselleni muutamia tavotteita. Suunnittelin lukevani vähintään yhden runokokoelman ja kirjaavani ylös kaiken lukemani tietokirjallisuuden. No, kumpikaan näistä suunnitelmista ei toteutunut, mutta ilmeisen luottavaisena kehitysmahdollisuuksiini otan samat tavoitteet tälle vuodelle! 

Paras asia, mitä viime vuonna olen ylös kirjannut, taitaa olla armeliaisuus tämän lukemisen suhteen. Että ei tarvitse hermostua, jos tulee luettua vähän tai jos ei jaksa kirjoittaa lukemastaan. Että on ok innostua välillä kaikesta muusta (ja vaihdellen käyttää kaiken aikansa kutomiseen, Walking Deadin pelaamiseen tai talojen etsimiseen). Yritän pitää kiinni tästä ajatuksesta myös tänä vuonna, mutta teen vielä vähän tarkempiakin suunnitelmia tälle vuodelle.

4 kommenttia:

  1. Niin ja vasta nyt jälkikäteen tajusin, että nuo kaikki vuoden parhaiksi kirjoiksi nostamani teoksethan tosiaan ovat kotimaisia!

    VastaaPoista
  2. Onnittelut gradusta! Se on toki tärkeämpi juttu kuin muutaman kirjan lukeminen. :) Minullakin olisi tarkoitus tutustua tänä vuonna Turtschaninoffiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onhan se joo, mutta ärsyttää miten tuli venytettyä prosessia ihan turhaan - gradu kun oli ihan viittä vaille valmis jo keväällä, mutta viimeistelyt vaan jäi...

      Suosittelen kyllä kovasti Turtschaninoffiin tutustumista, oli mun tämän vuoden paras löytö!

      Poista
    2. Tai siis viime vuoden, vaikea tottua tähän vuoden vaihtumiseen!

      Poista