perjantai 17. tammikuuta 2014

Nyt nappaa!Melissa Bank: Nyt nappaa! (Alkuteos The Girl's Guide to Hunting and Fishing, 1999.) Suom. Titta Leppämäki. Otava.

Melissa Bankin Nyt nappaa! taitaa olla ensimmäinen kirja, josta me Sonjan kanssa olemme molemmat blogiin kirjoittaneet (Korjaa, jos olen väärässä!). Alun perinkin kiinnostuin tästä Sonjan kirjoituksen perusteella, ja vasta kirjan luettuani tajusin, että olen nähnyt pariin kirjan tarinaan perustuvan elokuvan, jonka pääosissa seikkailevat Sarah Michelle Gellar ja Alec Baldwin. Pitäisi varmaan kaivaa elokuva käsiin ja kurkistaa, millainen se mahtoi olla. 

Kuten sanoin, kirja etsiytyi käsiini Sonjan suosituksesta. En siis tullut lukeneeksi takakansitekstiä enkä hirveästi muistanut mitään Sonjan kirjoittamasta jutustakaan. Minulle tuli siis lukiessa täytenä yllätyksenä se, että kirja koostuikin toisiinsa löyhemmin ja tiukemmin liittyvistä tarinoista. Alkuun tämä aiheutti hämmennystä, mutta kirjan loppupuolelle päästyäni ehdin jo sopeutua ajatukseen. Ainoastaan kertomus ”Paras mahdollinen valo” jäi vaivaamaan, sen olisi voinut karsia joukosta. Kaikki muut kun kertovat Janesta ja hänen ihmissuhteistaan. 

Kirjan keskiössä on siis ihmissuhteiden (ja erityisesti parisuhteiden) tutkiskelu. Nyt nappaa! ei kuitenkaan ole mitään höttöistä hömpötystä, vaan huumorin ja nokkeluuden rinnalla kulkee vakavampi ote. Monessa kohdassa huomaa hymyilevänsä itsekseen, niin todellisia tilanteita ja huomioita kirjailija nostaa esiin. Ehkä kirjan tyyliä voisi kuvailla se, että tuntuu kuin Jane olisi ystävä, joka kertoo seikkailuistaan. Ystävien kesken nauretaan hassuille sattumuksille, mutta käydään läpi myös ne kipeät kohdat. Suosittelen niille, jotka haluavat nopeasti ja kepeästi luettavan tarinan, joka kuitenkin herättää ajatuksia.

1 kommentti:

  1. Kiva, että tykkäsit! (Ja minäkin luulisin, että tämä on ensimmäinen molempien meidän bloggaama kirja.) Pitäisi etsiä tuo leffa käsiin, en ole sitä nähnyt, mutta joku muistikuva, että olen ehkä nähnyt mainoksen joskus viime vuoden puolella, kun on tullut telkkarista...

    VastaaPoista