tiistai 2. heinäkuuta 2013

Paikka vapaana

Rowling, J.K.: Paikka vapaana, Otava 2012. The Casual Vacancy 2012. Suomennos Ilkka Rekiaro.

Kuva: Otava
Minun oli tarkoitus lukea tämä kirja alunperin englanniksi, mutta sitten sain tämän lahjaksi suomenkielisenä. Alkuun vähän epäilytti lukea kiireisellä aikataululla tehtyä käännöstä, varsinkin kun useimmiten muutenkin tykkään lukea alunperin englanniksi julkaistut kirjat alkukielellään. En onnekseni kuitenkaan joutunut irvistelemään tekstin äärellä. Mielestäni suomennos oli sujuva, varsinkin kun ottaa huomioon, että sille ei ole annettu paljoa aikaa.

Kirjassa kuvataan värikästä otantaa pienen englantilaisen Pagfordin kylän asukkaista. Kunnanvaltuutettu Barry Fairbrother menehtyy äkillisesti ja valtuustosta vapautuu paikka. Paikan täyttäminen saa aikaan kaikenlaista juonittelua ja suhmurointia ja kyläläisten elämistä paljastuu yllättäviä seikkoja. Pienillä teoilla on suuria vaikutuksia yksittäisiin ihmisiin ja koko kyläyhteisöön.

Ennen lukemista muistin lukeneeni arvioita, joiden mukaan kirja on synkempi kuin Rowlingilta olisi voinut odottaa. Minäkin hivenen yllätyin tietyistä käänteistä ja siitä, että kirjan hahmot olivat lähes poikkeuksetta melko kurjia tyyppejä. Osa hahmoista tuntui lähes karikatyyrimäisiltä pahiksilta, mikä teki kirjasta paikoittain hiukan epäuskottavan. Toisaalta hahmot olivat kuitenkin tarpeeksi kiinnostavia koukuttuakseni lukemiseen. Kirjan synkkyys ei onneksi myöskään puskenut läpi toivottomuutena, mikä saa minut helposti tympääntymään.

Kaiken kaikkiaan pidin kirjasta. Paikka vapaana oli minulle oikein mainio juonivetoinen juhannuskirja. Täytyy myös mainita erikseen kirjan kansi, joka on minusta aivan todella hieno, yksinkertainen ja tyylikäs.

Kirja on ollut ehkä viime vuoden odotetuin uutuus ja näkynyt monessa blogissakin. Ensimmäisenä muistui mieleen Maijan kehuva teksti. Myös Amma hehkuttaa kirjaa perusteellisesti. Potter-fani Varjelum on myös lämmennyt kirjalle. (Itse olen lukenut Potterit vasta aikuisiällä, ja viimeinen osa itse asiassa odottaa edelleen lukemistaan. Sen sijaan tämä Rowlingin aikuisten kirja kiinnosti enemmänkin ja olin halunnut lukea tämän ilmestymisestään asti.) Muitakin tekstejä löytyy, mutta vilkaiskaapa lisää vaikka Amman arvion lopusta, siellä on monia linkkejä.

6 kommenttia:

 1. Luin tämän jokin aika sitten; käynnistyi hiukan hitaanlaisesti, mutta kyllä tarina sitten vei mukanaan, vaikka en missään vaiheessa riemusta kiljunutkaan. =D Sellainen perusdraama, perushyvä kirja minun makuuni. Potterit on luettuna, kaikki aikuisena, eikä Paikka vapaana valitettavasti yltänyt niiden tasolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi, että käynnistyi hitaanlaisesti mutta kun pääsi käyntiin niin piti otteessaan.

   Tästä kirjasta ei tietenkään voi puhua mainitsematta myös Pottereita, mutta minulle ei onneksi muodostunut lukiessa tai sen jälkeen mitään vertailuasemaa. Paikka vapaana on kuitenkin aikuisten kirja ja sitä paljon kaukana velhomaailmasta, että jotenkin päässäni ei tullut mitään luontevaa yhtymäkohtaa, joka olisi saanut vertailemaan sitä Potter-sarjaan. Edes siitä huolimatta, että näin tiettyä sadunomaisuutta tämänkin kirjan kerronnassa. :)

   Poista
 2. Minä tykkäsin tästä kovasti! Toivottavasti Rowling kirjoittaa vielä paljon lisää :) Ja kannestakin pidin, vaikka sitä on kovasti moitittu. Minustakin se on yksinkertaisuudessaan hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan hämärästi lukeneeni jotain moitteita kannesta, vaikka en ymmärrä miten sitä ei voisi pitää upeana. Odottelen uusia kirjoja Rowlingilta minäkin, ihanaa, että hän ei ole vain Potterit. :)

   Poista
 3. Mullakin on tämä lukupinossa, viimeksi kirjastokäynnillä satuin osuvasti paikalle kun tuotiin hyllyyn :) Mulle Potterit on ollu (ja on ehkä edelleen) niin tärkeitä että en tiedä miten osaan suhtautua tähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä minäkin Pottereista tykkään, mutta en sitten tiedä olisiko mulla ollut suhtautuminen tähän kirjaan jotenkin radikaalisti erilainen, jos olisi vahvempi tunneside Pottereihin. Nyt ei tosiaan mitään vertailuasetelmaa päässä syntynyt. Toivottavasti kuitenkin tykkäät!

   Poista