tiistai 10. marraskuuta 2015

Agatha Christie: Hallowe'en Party (Hercule Poirot #36)

Christie, Agatha: Hallowe'en Party
HarperCollins 2009 (1969), 256 sivua
(Suomennettu nimellä Kurpitsajuhla)

Huomaa, että on syksy, koska minulla ei ole energiaa eikä intoa mihinkään ja bloggaamattomien kirjojen pinokin vain kasvaa. Minulla oli hieno suunnitelma lukea Hallowe'en Party halloweenina ja blogata tuoreeltaan, jotta tekstiin tulisi jotain ajankohtaisuuden tuntua, mutta ainoastaan lukemisosuus toteutui ajallaan.

Mutta rehellisyyden nimissä Hallowe'en Party ei kyllä mitenkään erityisesti käsitellyt halloweenia. Kolmetoistavuotias Joyce-tyttö murhataan halloweenjuhlissa hukuttamalla tämä vesisaaviin. Tähän asetelmaan ajankohdan kuvailu oikeastaan sitten jääkin, ja loput kirjasta on melko taattua Poirotia, jossa Poirot kyselee kaikenlaista asianosaisilta ennen dramaattista murhaajan selviämistä.

Kuten Poirot-sarjan edellisessä osassa, Third Girl (Kolmas tyttö), myös tässä kirjassa on isossa sivuroolissa Poirotin ystävä, dekkarikirjailija Ariadne Oliver. Poirotin ja Mrs. Oliverin kemiat sopivat hyvin yhteen ja tykkäsin lukea erityisesti näiden kahden dialogeja. Hauskana yksityiskohtana Hallowe'en Partyn alkupuolella viitataan aiempaan sarjan osaan, Mrs. McGinty's Deadiin. Poiroteissa on silloin tällöin viittauksia aiempiin tapauksiin, mutta sen verran harvoin, että aina kun sellaisia bongaan, ilahdun kovasti. Muuten valitettavasti kirjassa oli jonkun verran toistoa ja jopa suvantopätkiä. Tavallaan eräiden asioiden toistaminen ja jankkaaminen kuului juoneen, mutta kävi silti hiukan yksitoikkoiseksi. Poirot keskustelee Hallowe'en Partyssa kenties keskimääräistä useamman ihmisen kanssa, ja tuntui, että useilla keskusteluilla oli lähes identtinen sisältö.

Olen lukenut lähes loppuun Poirot-sarjan, minulla on vain kaksi kirjaa lukematta (ja lisäksi välistä jäänyt Dead Man's Folly, jonka sijasta luin tarinan lyhyemmän version Hercule Poirot and the Greenshore Folly). Nyt onkin alkanut houkuttaa, että jospa ehtisin sarjassa loppuun asti Agatha Christie 125 vuotta -haasteen aikana. Haasteaika loppuu 10.1.2016, eikä kahden kirjan lukeminen kahdessa kuukaudessa liene mahdoton tehtävä. Katsotaan, mikäli löydän Elephants Can Rememberin sekä The Curtainin kirjastosta. Olen tosin kuullut etukäteen monelta, että Elephants Can Remember on melkoisen heikko Christie. The Curtain taas kuulemma edustaa sarjan parhaimmistoa, mutta onkin kirjoitettu paljon aiemmin. Ymmärtääkseni Christie kyllästyi vanhemmiten Hercule Poirotin hahmoon. Hallowe'en Partyssa mielestäni ei huomannut hahmoon kyllästymistä, mutta muutoin kirja kyllä oli hiukan väsynyt. Ei huono, mutta ei lähimainkaan parhaita Poiroteja myöskään.

4 kommenttia:

 1. Muistan tämän kirjan. Tykkäsin siitä, sillä koin sen jännittäväksi. Itse en pidä siitä, että kirjoissa viitataan toisiin kirjoihin. Mielestäni se on turhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas tykkään, tuo jotain jatkuvuuden tuntua Poirotin elämään. :) Luultavasti en tykkäisi, jos viittauksessa spoilattaisiin jotenkin toisen kirjan juonenkäänteitä, mutta siitä ei ollut kyse. Kerta olet kirjan lukenut, ehkä muistat että Hallowe'en Partyssa mukana oli Poirotin vanha poliisiystävä, joka oli ollut mukana kuvioissa myös Mrs. McGinty's Deadissa. Viittaus toimi muistutuksena, mutta ei pilannut mitään, jos Mrs. McGintyä ei ole lukenut. :)

   Poista
 2. Itse asiassa murha ei tapahdy Halloweeninä vaan marraskuun viimeisenä torstaina, tai näin luki suomennetussa versiossa :)

  Minusta the Curtain on varsin ongelmallinen moraalisen koodituksen vuoksi, siksi se on yksi heikoimpia Christien tekeleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minä en muista varsinaista päiväystä mainitun (eiköhän tuo mainittu tässä alkukielisessäkin, jos kerta suomennokseen on päätynyt myös), mutta siis halloweenjuhlat toimivat murhan tapahtumapaikkana ja kirjan nimi tosiaan viittaa myös kyseiseen juhlaan.

   En ole vielä The Curtainia tosiaan lukenut, mutta tuo arvio siitä että se edustaisi sarjan parhaimmistoa perustuu lukemiini juttuihin ja keskusteluihin, joita olen ystävien kanssa sarjasta käynyt. Pitänee muodostaa oma mielipide lukemalla kirja. :)

   Poista